Home / Cestovanie / Priezračná voda “par excellence”

Priezračná voda “par excellence”

Ľad, sneh, para, spoločný menovateľ: voda. Najvzácnejšia tekutina, ktorú nemožno ničím nahradiť má mnoho podôb a každá zaujme niečím iným. Ľadovce, snehom pokryté svahy, oblaky bizarných tvarov. Rieky, jazerá, moria, oceány a každý svojím spôsobom odlišný. Predstavte si osviežujúcu vodu v bazéne, či jazere počas sparného leta. Čo vidíte? Ja anjelsky čistú vodu príjemnej teploty.

rybar

ilustračné foto

                                                                                                                                                                                                                                               Priezračná voda, v ktorej takmer dokonale vidíte až takmer na dno… Nie, nehovoríme o bazéne, ale o jazere Flathead v USA, ktoré patrí medzi najväčšie prírodné jazerá sveta.

Jazero Flathead leží v americkej Montane. Pomenovanie Flathead vzniklo z pomenovania Indiánov, ktorí stále žijú v rezervácií neďaleko tohto výnimočného jazera. Svojou rozlohou takmer 500 km2patrí medzi tie najväčšie, zaujme však hlavne svojím vzhľadom. Je zaujímavé tým, že jeho voda je kryštálovo čistá a svojou priezračnosťou priam nabáda rekreantov na jej „degustáciu.“

Na hladine si čupí niekoľko ostrovčekov doplňujúcich kolorit pokojnej krajiny. Najväčší z nich sa nazýva Wild Horse Island, pomenovaný po národnom parku, ktorý sa nachádza v okolí jazera. Flathead je vyhľadávaným miestom rybárov a vyznávačov vodných športov. Legenda traduje, že v jazere žije takzvané „Flathead Lake Monster,“ ktoré pripomína Lochneskú príšeru. Z obrázkov však jazero a život v ňom vyzerá celkom neškodne, čo myslíte?

jazero

ilustračné foto

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Text: Ema

Foto: freedigitalphotos.net