Home / Ostatné / Tichí zabijaci – nebezpečenstvo z hlbín

Tichí zabijaci – nebezpečenstvo z hlbín

Neštítite sa ochutnať exotikou zaváňajúce morské príšerky alebo si z recesie objednáte pizzu s darmi mora? Týmto pre väčšinu z nás tajomnosť vodného sveta končí. Niektorí si možno na dovolenke zašnorchlujú alebo  zaplatia kurz potápania.

      Keďže voda pokrýva takmer 2/3 povrchu Zeme, je pravdepodobné, že o väčšine vodných obyvateľov nemá bežný smrteľník ani potuchy. Zarážajúce však je, že o mnohých netušia ani odborníci. Oceány, moria i jazerá pred nami ukrývajú mnoho menej či viac nebezpečných stvorení. Sem – tam ich odkryjú miestne legendy. Určite netreba pripomínať bájneho Poseidona a jeho potomka netvora Charybdisa, o ktorom píše Homér vo svojej Odysei. V historických námorných mapách sa morskými príšerami označovali nebezpečné miesta. Takmer každý prímorský národ má svoj mýtus o  príšere, ktorý sa traduje z pokolenia na pokolenie. Podaktorí sa nad ním iba kyslo usmejú, no vo väčšine vzbudzuje rešpekt. Snáď najznámejšia vodná príšera je tá z jazera Loch Ness v Škótsku. Nikto ju nevidel, no znova a znova ožíva v podobe zaručených zistení a testov. Vlnu nadšenia priniesol minulý rok v apríli kapitán Marcus Atkinson, ktorého sonárny hľadač rýb zachytil vyše meter a pol širokého tvora. Experti vylúčili, žeby šlo o nejakého dosiaľ známeho živočícha. Je možné, aby bola tunajšia príšera natoľko šikovná, že sa jej vždy podarí ukryť či prekabátiť zvedavcov? A čo tak nórsky Kraken? Pri mene tejto obrovskej chobotnice i dnes behá námorníkom mráz po chrbte.

Spomínané obludy možno zostanú navždy iba „hrdinami“ kvalitne premyslených príbehov. No čo tie skutočné? Pozrime sa na tie ozaj nebezpečné:

  • Morská osa – snáď najnebezpečnejší známy morský živočích s jedovatým žihadlom. Možno ju poznáte tiež pod názvom štvorhranka fletcherová  alebo medúza. Objavuje sa najčastejšie pri pobreží severnej Austrálie, no občas prenikne i do jazier a riek. Svojím jedom môže zabiť až 700 ľudí. Protilátka síce existuje, ale je nutné podať ju do 30 sekúnd, inak postihnutý zomrie na zástavu srdca.
[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=uIf0kRpkQ_0′]
  • Najkrajší “podvodný” zabijak – aj druhý najnebezpečnejší morský tvor žije blízko austrálskych brehov. Ide o modrokrúžkovanú chobotnicu Hapalochlaenu. Je to jeden z najfascinujúcejších morských živočíchov. Nemá síce chápadlá a dosahuje sotva veľkosť golfovej loptičky, ale jeho jed vystačí na zabite 28 ľudí. Zasiahnutý človek zomiera do troch minút. Tento zabijak sa zdržuje blízko pláží. Ľahko mení farby a dokáže byť i neviditeľný. Smutnou skutočnosťou je aj to, že dodnes nepoznáme protijed.
[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=8D0fBvXT7_k’]
  • Porutgalská galéra – známa aj ako mechúrovka portugalská. Najčastejšie straší Austrálčanov, ale má rada aj ostatné tropické vody. Jej jed je prudký a bolestivý, no nie smrteľný. Vyzerá ako pokrčené igelitové vrecúško, ale na jej nevinnosť a nenápadnosť si treba dávať obrovský pozor. V poslednom čase ju bolo vidieť aj v Stredozemnom mori.

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=LGkDAjGTGsw’]

Toto bola trojica najnebezpečnejších obyvateľov našich vôd, no ňou to ani zďaleka nekončí. Pozor si treba dávať aj na morské hady, ktoré sú nebezpečné najmä v čase párenia. Zabudnúť nesmieme ani na krokodíly  alebo na odranca – rybu, ktorá vyzerá ako kus kameňa. Ide o najjedovatejšiu rybu na svete. Žraloky, barakudy či morény sú proti vedúcej jednotke iba slabým odvarom. Ani ten však netreba podceňovať.

Tak ako? Zostanete radšej verní svojej “morskej” pizzi? Tu si môžete byť istí, že príšerky nezjedia vás, ale vy ich.

 

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Foto: www.sxc.hu