Home / Blog / Hrozba detskej koliky

Hrozba detskej koliky

Pre každú matku je najdôležitejšie zdravie jej dieťaťa. Od narodenia na bábätko číhajú činitele, na ktoré v brušku mamičky nebolo zvyknuté. Pôrodom príde na svet dieťa, ktoré je v momente obklopené nepríjemnými a nebezpečnými vecami, od ktorých ho musí mama chrániť.

Nadmerný hluk, neznáme prostredie, tvary, farby, ľudia… I toto sú činitele, ktoré na malého človiečika vplývajú bez toho, aby si to dospelí ľudia uvedomovali. Taktiež baktérie, vírusy a neviditeľný stres nie sú pre dieťa tým najvhodnejším prostredím, čo často dáva svojím plačom svetu najavo. Čo však malého človiečika dozaista trápiť nemusí je prísun živín, ktorými ho najdôležitejšia osoba na svete zásobuje a kŕmi.

Prvým z najťažších období, ktorým bábätko prechádza, je obdobie druhého a tretieho mesiaca života, počas ktorých sa takmer u štvrtiny dojčiat vyskytuje nepríjemná detská kolika. Počas nej dieťa trpí bolesťami bruška, záchvatmi plaču trvajúcimi bezmála niekoľko hodín v pravidelnú dennú, ale aj nočnú hodinu. Takéto symptómy sú neklamným znakom toho, že niečo nie je v poriadku. Príčiny detskej koliky môžu byť rôzne, od stravy a výživy, až po prostredie, v ktorom žije. Ak je dieťa v prostredí, ktoré je hlučné a stresové, rozhodne sa v ňom necíti tak dobre, ako keby malo pokoj vidieka, čerstvého vzduchu a bezstarostnej mamy. Mestský život nie je pre bezproblémový vývin a výbornú zdravotnú kondíciu dieťaťa úplne najvhodnejší. Častým spúšťačom detskej koliky je i intolerancia dieťaťa na laktózu.

Mlieko sa skladá z dvoch molekúl – glukózy a galaktózy. Je potrebné, aby ľudské telo malo dostatok enzýmu zvaného laktáza, ktorý v ideálnom stave zabezpečuje vstrebanie glukózy a galaktózy. Ak organizmu laktáza chýba, alebo jej produkcia nie je dostatočná, dochádza k intolerancií tela na laktózu, čím môžu trpieť deti, ale i dospelí. V prípade, že je trávenie laktózy preukázané ako spúšťač zdravotných problémov, je nevyhnutné spraviť zmeny v jedálničku. Ak sa intolerancia na laktózu preukáže už u batoliat, dojčiace mamy musia zo svojho jedálnička vyškrtnúť potraviny, ktoré môžu koliku vyvolať alebo zhoršiť. Medzi tieto potraviny patrí hlúbová zelenina ako brokolica, karfiol, cibuľa, paprika, či dokonca káva! Po vylúčení týchto potravín by sa mal po čase dostaviť výsledok. Pokiaľ výrazný pokrok smerom vpred nenastane, na rad musí prísť výživový doplnok v podobe enzýmu laktáza. Príjem tohto enzýmu, ktorý sa pridáva do mlieka alebo stravy malého bojovníka s kolikou, sa postará o vyváženie a pokojné bruško. Vyvarovať sa nebezpečných potravín je dnes nevyhnutou časťou v maratóne zvanom starostlivosť a výchova dieťaťa, nepodceňujte vonkajšie činitele, predíďte a zmiernite utrpenie Vášho dieťaťa. Napríklad aj detskekoliky.sk Vám povedia, ako na to!

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

 

Text: PR článok

Foto: sxc.hu