Home / Súťaže / Najlepší sci-fi horor + súťaž

Najlepší sci-fi horor + súťaž

Po každoročnej záplave amerických filmov v našich kinách nie je najľahšie vybrať si film, ktorému investujeme čas a je schopný nás doslova opantať. Aspoň tak si predstavujeme film, ktorý má dušu, má dobrý dej, dialógy, postavy a je cítiť z neho dokonalosť scenáristického umenia, strihu a kamery. Pri rozdelení filmovej tvorby narazíme na skutočné skvosty. Kategória filmov, ktoré nesú na sebe nálepku „horor“ sa začala masívne rozvíjať už v 20.tych rokoch 20. storočia. Plodné boli i 30. roky, po vojne to boli zase 60. roky, ktoré priniesli také skvosty ako PSYCHO, či film Spalovač mŕtvol. Pozrime sa ale na film, ktorý dokonale napĺňa všetko, čo môže divák od hororu a sci-fi zároveň očakávať.

VOTRELEC je nielen podľa nás, ale i podľa uznávaných filmových kritikov najlepším (sci-fi) hororom doterajšej histórie. Votrelec, alebo ak chcete Alien sa hneď po svojom uvedení stal legendárnym filmom. Film navodzujúci husiu kožu, ťažké zaspávanie a nepríjemné sny potrhujú jeho genialitu. Režisérom ságy, ktorá začala písať svoj príbeh v roku 1979 sa stal režisér Ridley Scott, ktorému režisérku stoličku prenechal Walter Hill. Ridley ako pán pred štyridsiatkou potreboval nielen sám sebe, ale i svetu ukázať, čo v ňom drieme. Ridley sa svojej šance chopil priam ukážkovo a svetu priniesol revolučný sci-fi horor.

 

V čom spočíva čaro Votrelca?

1. V špičkovej vizuálnej stránke, ktorá sa nezunuje. Neopozeraný vesmír, zaujímavé exteriéry a dôveryhodné interiéry sú prvým, čo človeka dostane.

2. V atmosfére, ktorú tvoria iba zimomriavky a strach. Strach, ktorý pri žiadnom inom filme neprenikne tak hlboko, ako pri Votrelcovi.

3. V tvoroch, kreatúrach, ktoré tvoria gro filmu. Práve fyzické stvárnenie Votrelca na plátne sa dlhodobo (a možno navždy) bude považovať za jedno z najlepších, no súčasne najdesivejších tvorov, aké boli kedy vo filmoch použité.

4. Vo skvelom hereckom výkone Sigourney Weaverovej, teda poručíčky Ripleyovej.

5. V strihu, ozvučení, reálneho stvárnenia hercov a naozajstných pocitoch hrôzy.

6. V dejovej línií, ktorá možno necháva krátke úseky pre „oddych“ diváka, ten však ani vonkoncom oddychovať nebude, divák sa bude duševne pripravovať na ďalšiu scénu.

Prvá časť Votrelca s rozpočtom 11 miliónov dolárov zarobila celosvetovo viac ako 105 miliónov dolárov! Po obrovskom úspechu si nasledujúce tri filmy vzali na starosť traja rôzni režiséri. Votrelec 2, Votrelec ³ a Votrelec: Vzkriesenie ale neboli až tak „hutné“ ako prvá časť, no i tak Votrelec 2 na čele s geniálnym Jamesom Cameronom bol vynikajúcim pokračovaním.

Myšlienka na znovuzrodenie Votrelca prišla pred niekoľkými rokmi. Obzvláštnenie malo pridať ďalšie monštrum do „partie,“ – Predátor. Po filme Votrelec vs. Predátor z roku 2004 prišla na rad i počítačová hra s rovnomenným názvom, o ktorú máte šancu hrať v našej súťaži!

 

Víťazom súťaže sa stáva Rastislav Sič, blahoželáme!

Výhercu prosíme o zaslanie svojej adresy (prostredníctvom Facebooku, alebo e-mailu na: info@pisem.sk), na ktorú mu bude výhra doručená!

 

Podmienky súťaže:

1. Buď fanúšikom Pisem.sk na Facebooku (klikni sem)

2. Zdieľaj verejne tento súťažný článok s textom: „súťažím.“ Zdieľania s iným textom, ako napr. „zdieľam“ budú vymazané, alebo ignorované. Zdieľať je možné iba 1x, viacnásobné zdieľania budú vylúčené zo súťaže.

 

Súťaž trvá od 22.9. do 20.10.2013. Výherca bude vyhlásený 21.10.2013 prostredníctvom systému žrebovania na www.random.org. Výherca bude zverejnený na stránke PISEM.sk. Podmienkou výhry je splnenie všetkých súťažných podmienok. Organizátor si vyhradzuje právo na zmenu súťaže, či jej časti, pri zistení porušenia, či snahy o podvod zo strany súťažiaceho.

Súťažiaci svojou účasťou súhlasí so všeobecnými súťažnými podmienkami internetového magazínu PISEM.sk.

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

 

Text: Erik

Foto: pisem.sk