Home / Nezaradené / Zákon alkohol nepovoľuje, polícia nemá žiadnu toleranciu

Zákon alkohol nepovoľuje, polícia nemá žiadnu toleranciu

Polícia upozorňuje, že na Slovensku platí tzv. „nulová tolerancia“ výšky hladiny alkoholu v dychu, respektíve v krvi u vodičov. “To znamená, že v žiadnom zákone ani inom všeobecne záväznom právnom predpise nie je uvedená akákoľvek tolerancia výšky hladiny alkoholu u vodičov vozidiel.”

Najväčšiu hrozbu však naďalej predstavuje požívanie alkoholických nápojov pred jazdou. Hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre medicínu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica odporúča pred jazdou nepiť 24 hodín. Poznamenal, že rovnako nebezpečné ako šoférovanie pod vplyvom alkoholu je aj šoférovanie “po opici.” Priblížil, že alkohol ovplyvňuje reakčný čas a výrazne znižuje správnosť rozhodnutí. Alkohol okrem iného spôsobuje zúženie zorného poľa, takzvané tunelové videnie.

Podľa štatistík Policajného zboru sa alkohol podpísal pod dopravnú nehodu vo viac ako v 3.000 prípadoch v minulom a podobne aj v predchádzajúcom roku. Ako uviedol Anjel, celkový počet dopravných nehôd mierne klesol, naopak počet vinníkov nehôd, u ktorých bol zistený alkohol, vzrástol. Upozornil, že problémom nie je iba alkohol, ale aj užívanie drog, ktoré však polícia v súčasnosti nemôže vzhľadom na chýbajúcu legislatívu diagnostikovať.

Testery na alkohol môžete zakúpiť na webe extremebuy.sk

Foto: extremebuy.sk