Home / Ostatné / Huby doma na záhone

Huby doma na záhone

Pán Ivan Trávniček sa venuje domáckemu „vyrábaniu“ či pestovaniu húb už dvadsaťpäť rokov. Počas štúdia v Zürichu zistil, že Švajčiarsko je veľkým spotrebiteľom lieskových orechov, no ich produkcia chýba. To ho viedlo k podrobnejšiemu štúdiu stromov lieskovcov a zistil jednu zaujímavú skutočnosť. Stromy lieskových orechov žijú v úžasnej symbióze s hľuzovkami, ktoré sme už pred časom spomínali v inom článku. Ide o skutočnú hubársku delikatesu, o akéhosi kráľa medzi hubami. Kto ich raz ochutnal, tak ich chce znova. Dokonca sa vedú diskusie, či ich zaradiť ku klasickým pokrmom, pochutinám alebo ku koreninám. Ide tiež o akési prírodné afrodiziakum, ktoré má v sušenej podobe skutočne lukratívnu finančnú hodnotu. Pán Ivan sa teda začal výrobe a pestovaniu húb venovať naplno. Odišiel zo Švajčiarska a založil si vlastné laboratórium. Preniknúť tajomným labyrintom húb a prinútiť ich rásť doma na záhone však nie je vôbec jednoduché. Keď chce človek získať nejaký klon, teda samotnú kultúru huby, ktorú chce použiť na ďalšie očkovanie, tak môže začať aj od plodnice. Vyberie sa z nej sterilná časť, z ktorej vlastne celá huba vyrastá. Práve tu je najnižšia pravdepodobnosť nejakej nákazy. Začať sa dá tiež z výtrusov. Ak ste už ako-tak zbehlí v hubárstve, tak môžete využiť aj samotnú mykorízu. Ide vlastne o využitie spolupráce medzi určitými druhmi húb a koreňmi rastlín, ako je to aj u lieskovcov a hľuzoviek. Stromy poskytujú mykoríznym hubám sacharidy, ktoré sú potrebné pre ich výživu. Mykorízne huby môžu byť ektomykorízne– rozrastajú sa po povrchu koreňa (dreviny) alebo endomykorízne- vrastajú do koreňov rastlín (bylinné rastliny, trávy). Pokiaľ pestujeme huby doma, tak kúsočky z húb vložíme do špeciálneho „média“ s tými správnymi ingredienciami. Z média sa neskôr hubová kultúra prenesie do živného roztoku v sklenenej banke, ktorý vytvára podmienky, aké sú v prírode. Tu sa mycélium – podhubie rozrastie. Celý proces takejto alchýmie je vysoko sterilný a zraniteľný. K urýchleniu rastu slúži magnetické miešanie. Z jeho pomocou sa podhubie, ktoré tvoria retiazky buniek roztrhá a každý kúsok sa potom rozrastá samostatne. Po naplnený banky je vytvorený základ pre budúcu hubu. Potom je nutné presadiť do sterilnej pôdy stromček, ktorý nemá žiadnu hubu. Problém je v tom, že každý strom má nejakú. Preto musíte najskôr zničiť tie pôvodné a pripraviť celkom „čistý štít“. Stromček však bez húb dlho nevydrží, preto mu nejakú čo najskôr podsuňte. Práve tu prichádza ten správny čas venovať mu takú hubu, ktorú ste laboratórne pripravili a chcete ju rozmnožiť. Ako pán Trávniček hovorí, ide o akési malé znásilnenie prírody. Roztok sa naberie do striekačky so štyrmi otvormi a vstriekne sa do pôdy ku stromčeku, ktorý čaká na svojho harmonického partnera. Počas obdobia dva až tri mesiace nesmú byť v okolí žiadne spóry iných húb. Opäť je nutná absolútna sterilita. Čím väčšie stromčeky, tým je to komplikovanejšie. Odporúča sa vziať si také, ktoré majú vek asi 3-4 roky. Huby živia stromček a ten živí huby. Keď umrie rastlina, tak zomierajú aj oni. Spočiatku, keď je stromček menší, tak i huby sú malé. No po takých 5-6 rokoch sa môžete dočkať unikátnych skvostov. Netreba zabúdať ani to, že stromček potrebuje v začiatkoch inú hubu, ako je tomu, keď je starší. Striedanie by malo byť samozrejmosťou. S vedomosťami, ktoré má pán Trávniček, pomohol získať stratenú symbiózu Krušným horám. Jeho snaha však zostala nedocenená. Hľuzovky navyše okrem symbiózy so stromami využívajú aj symbiózu baktérií, ktoré dopomáhajú napríklad aj k ich špecifickej vôni. Najzložitejšie na pestovaní hľuzoviek je to, že ak sa aj ujmú, tak ich musíte jednoducho vyčuchať, a to môže byť niekedy veľmi zložité.

Zaujali vás skúsenosti pestovateľa Ivana Trávnička, ktorý využíva na umelé dopestovanie húb metódu mykorhizy, a teda symbiotického súžitia húb s koreňmi vyšších rastlín? Pozrite si nadšenie tohto pestovateľa na priloženom videu. Možno ste troška sklamaní a odradil vás zdĺhavý proces. No ako všetko v prírode, tak i pestovanie húb si vyžaduje trpezlivosť, lásku a zanietenosť. V prípade, že niečo podobné skúšate, alebo sa rozhodnete vyskúšať, prajeme veľa úspechu.

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=GDCq4anKew8′]

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Foto: www.sxc.hu