Home / Cestovanie / V krajine, kde sa mramor lial a zlato sypalo…

V krajine, kde sa mramor lial a zlato sypalo…

Aj takto rozprávkovo by sa dali opísať luxusné časti Saudskej Arábie. Najnovšie sa chystajú v saudskoarabskej metropole Rijád na výstavbu najluxusnejšieho metra na svete. Bez podzemnej dráhy sa dnes už totiž nezaobíde žiadne väčšie mesto. Zlatou žilou je pre túto krajinu ropa, a preto si môžu dovoliť naozaj kadečo. Táto krajina má však dve tváre. Do povedomia sa nedostala iba prepychovými mrakodrapmi a neskutočným bohatstvom, ale tiež nedodržiavaním základných ľudských práv, čo sa však v medzinárodnom spoločenstve akosi ticho prehliada.

Pod projekt najúžasnejšieho metra na svete sa podpísala významná britská architekta iránskeho pôvodu Zaha Hadidová. Na svojom konte má aj galaktické mestečko, ktoré vyrástlo v Číne. Pod jej dohľadom sa buduje v Rijáde niečo veľmi podobné rozprávkovému zámku. Cieľom je vytvoriť veľký futuristický priestor, v ktorom bude plno moderných technológiídrahého materiálu.

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=Onsa4ggoqKE’]

Iniciátorom modernej výstavby je tunajšia kráľovská rodina, no najmä samotný kráľ Abdalláh. Rozhodol sa, že dopravná stavba musí mať svojský štýl a byť jednoducho iná. Počas štyroch nasledujúcich rokov by malo byť spustených šesť dopravných liniek, ktoré budú rozlíšené farbami (zelená, modrá, červená, žltá, oranžová a fialová).

Hadidová pracuje s kráľovskou rodinou tiež na výskumnom centre, ktoré navrhla ešte v roku 2009.

Stanica metra v Rijáde sa stane asi najzaujímavejšou na svete a ponesie názov Abdullah Financial District Metro Station. Táto zastávka bude plne preťažená, pretože sa tu majú krížiť viaceré linky. Bude mať štyri poschodia a cestujúci smú využívať eskalátory a vysunuté lavičky. Komplex svojím dizajnom môže pripomínať zaoceánsky parník. Aby interiér budil veľkolepý dojem, bude obložený mramorom a steny samotným zlatom. Tu sa natíska otázka, ako dlho takéto steny vydržia. Určite sa nájdu zlodeji, ktorý si budú chcieť odlúpnuť podobne ako tomu bolo v rozprávke o Perníkovej chalúpke. Stavba má byť vybudovaná tak, aby neprepúšťala dovnútra horúce arabské slnko a kvalitne vymieňala vzduch. Veľkosť stanice bude zhruba taká, ako štyri futbalové ihriská (20 434 m2). Okrem mramoru a zlata sa plánuje ako dominancia tiež sklo. Aj napriek tomu, že ide o modernú stavbu budúcnosti, všetko bude vysoko ozdobné, aby neboli narušené miestne tradície.

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=qVYFsxT495U’]

Za zmienku iste stojí, že využitie akéhokoľvek metra je viacúčelové. Napríklad sa sem môžeme ukryť v prípade povrchovej katastrofy. A kto by sa nechcel schovať v saudskoarabskom luxuse?

Nám bežným smrteľník zostáva len si povzdychnúť a postaviť sa na celkom obyčajnú zastávku celkom obyčajného autobusu. Ale sny nám nikto nezoberie a možno si vieme vytvoriť rozprávkový svet aj inak.

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Foto: www.sxc.hu