Home / Návody / Kúpeľňa – oáza čistoty

Kúpeľňa – oáza čistoty

Zariadenie a vybavenie miestnosti, ktorá zbavuje naše telo nečistoty, by sme nemali zanedbávať, ani podceňovať. Okrem toho, že tu spláchneme zo seba fyzickú aj psychickú nečistotu, odtečú z nás starosti a stres, sekundárnym poslaním kúpeľne je tiež starostlivosť o peniaze.

Ako zariaďovať?

Už pri plánovaní kúpeľne by ste mali dbať na to, aby nebola umiestnená oproti vstupným dverám. V opačnom prípade, ako hovorí feng šuej, spláchnete prichádzajúce bohatstvo a dobrú energiu. Rovnako by nemala byť umiestnená nad vstupom, uprostred domu, vedľa spálne, ani blízko kuchyne. Kúpeľňa by mala byť vybavená oknom. Pokiaľ to nie je z rôznych príčin možné, voľte zrkadlové obklady do kúpeľne alebo dúhové kryštály. Najvhodnejšou stranou pre umiestnenie kúpeľne je východ a juhovýchod. Dbajte na to, aby ihneď, ako vkročíte do tejto „miestnosti čistoty“, nebolo vidieť toaletu. Umiestnite ju za dvere alebo za záves. Zrkadlá presvetlia i vzbudia pocit väčšieho priestoru. Nemali by byť však umiestňované oproti sebe.

Pri zariaďovaní i vybavovaní kúpeľne nešetrite farbami. Najvhodnejšia je modrá a zelená. Upokojujú, tíšia nervy a vedú k vyrovnanosti. Biela je síce farba čistoty a sterilnosti, no i pri výbere uterákov voľte pestrosť. Ak je možné, pokojne si do kúpeľne nainštalujte reproduktory a púšťajte si príjemnú hudbu, ktorá dodá čaro aromatickému kúpeľa. So zariaďovaním Vašej štýlovej kúpeľne Vám pomôže aj rasub.sk.

Toto v žiadnom prípade „nie“

Do kúpeľne nikdy neumiestňujete zbytočnosti ako odpadkové koše, prázdne tuby od zubných pást, nadbytočné nádobky, prázdne fľaše zo šampónu či sprchového gélu, špinavé zrkadlá, staré lieky, nepoužité vzorky, oleje a voňavky.

Tesnota je nanič

Kúpili ste si byt, ktorý Vám vyhovuje po všetkých stránkach, no kúpeľňa sa Vám zdá dosť stiesnená? Je pravda, že z malej miestnosti sa nikdy veľká nestane, no určite hľadajte možnosti, ako ju zútulniť. Vaňa, práčka, skrinky, poličky, kôš na bielizeň… Kam to všetko popchať? Pri malých bytových kúpeľniach je nutné všetko presne zmerať a využiť každý ponúkajúci sa priestor. Architekti odporúčajú využiť hluché miesta chodby, či iných miestností, na zväčšenie kúpeľne. V súčasnosti sú „in“ aj tzv. otvorené kúpeľne, teda akési prepojenie s iným priestorom. Pokiaľ sa nebojíte skutočne inovatívnych architektonických experimentov, tak neváhajte spojiť kúpeľňu so spálňou. Na „západe“ je to už celkom klasický postup. Pokiaľ je Vám úplne otvorená kúpeľňa proti srsti, tak si ju predeľte posuvnými či skladacími dverami.

Za najväčší problém v malej kúpeľni sa považuje vaňa. Dnes sú však v ponuke aj menšie modely, alebo špeciálne tvarované vane. Praktickým riešením je i vymeniť vaňu za sprchovací kút. Takto získate miesto napríklad na práčku. Pokiaľ patríte medzi tých, ktorým predsa len vyhovuje najlepšie vaňa, tak klikni sem a nechajte sa inšpirovať.

Nech je kúpeľňa pre Vás nielen oázou čistoty, ale aj miestom, do ktorého keď vojdete, zabudnete na všetky starosti zlého a „špinavého“ sveta.

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Foto: www.sxc.hu, www.rasub.sk