Home / Blog / Keď šport, tak tenis

Keď šport, tak tenis

Aj vy sa pohrávate s podobnou myšlienkou? Zaváňa Vám to atraktívnosťou? Viete o tom, že história tohto „bieleho športu“ siaha do začiatku 12. storočia? Krajinou, v ktorej sa zrodila láska k malej loptičke a jej odrážaniu, bolo Francúzsko. Vlnu nadšenia tam vtedy spustilo tzv. jeu de paume, čo môžeme preložiť ako hra rukou. Práve holými rukami sa spočiatku loptička odrážala. Tenisové rakety sa pri tejto hre objavili asi až v 16.storočí. Nielen rakety však uzreli v tomto období svetlo sveta. Kráľ Henrich VIII. dal postaviť prvý tenisový dvorec. Hoci má táto hra pôvod vo Francúzsku, v roku 1873 si ju dal patentovať Angličan Wingfield. Z Anglicka sa potom hra rozšírila do USA. V roku 1876 Marylebonský kriketový klub pozmenil časť Wingfieldových pravidiel, ako je napríklad výmena bodového systému za ten súčasný, pridanie dvoch podaní, zavedenie zhody a výhody. V roku 1877 si začal tenis písať samostatnú kapitolu. Bol totiž založený tenisový turnaj Wimbledon v Anglicku. Podobný turnaj malo aj USA, Francúzsko a tzv. Australázia. Spoločenstvo týchto turnajov sa vyvinulo do dnešného prestížneho Grand-Slamov.

3 day pay or quitadvance payday loans

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=vEoRqPJE9pw’]

1. marca 1913 bola založená Medzinárodná federácia trávnikového tenisu, ktorá prebrala od roku 1972 názov ITF. V súčasnosti organizuje súťaže ako Davisov pohár pre mužov, Pohár federácie pre ženy, či Hopmanov pohár pre zmiešané tímy.

Svoju vlastnú históriu si písali aj tenisové rakety Wilson. Tie drevené (jaseň, javor, platan, hrab) sa používali do 80. rokov 20. storočia, no už v roku 1967 uviedla firma Wilson Sporting Goods na trh raketu Wilson T200, ktorá už mala rám kovový. Vedeli ste, že do roku 1979 neboli na výrobu a veľkosť rakiet žiadne oficiálne nariadenia? Po tomto roku sa pravidlá upravili. Začalo sa tiež experimentovať s „grafitom“, ktorý sa so zlúčeninami používa dodnes. Nadchol Vás tenis a chcete sa mu venovať? Alebo holdujete skôr stolnému tenisu, či štýlovému bedmintonu, kde je nutné odrážať ľahúčky košík? Rakety na bedminton kúp tu. Milý tím z profitenis.sk Vám iste pomôže vybrať ten správny kúsok, ktorý  doslova padne do ruky. Už Vám chýba iba loptička a môžete ísť hrať. Farba loptičky, ako ju poznáme dnes, vstúpila do platnosti v roku 1972. Voľakedy sa používali čierne alebo biele. Ten dnešný odtieň je však lepšie viditeľný, a nerobí nám preto problém loptičku rýchlo nájsť.

Okrem trávy, ktorá sa považuje za najrýchlejší povrch, sa využíva aj antuka (červená, zelená), ktorá je zase najpomalšia a v neposlednom rade sa tiež zvykne hrať na tvrdom povrchu ako betón a asfalt.

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=y1DsYpilaf0′]

Ak sa aspoň trošku v tenise vyznáte, tak viete, že zápas má obvykle tri víťazné sety. Set vyhráva ten, kto získa minimálne 6 hier. Súper ale musí mať o dve hry menej. Každá hra začína podaním iného hráča. Pohyb na kurte je voľný. Loptička však musí dopadnúť na určené miesto.

Ak začujete „volanie tenisu“, tak Vás nezastaví ani žiaden hendikep. Dôkazom toho je i Medzinárodná federácia tenisu na invalidnom vozíku.

Ak sa vo Vás prebudila láska k  tomuto „bielemu športu“, tak sa vyberte na kurt s plnou výbavou, kde nesmie chýbať ani pohodlná tenisová obuv. Dnes už síce nie je nutný biely dres a namiesto bielej loptičky máme žltú, no navždy to zostane “nevinný biely šport”, vďaka ktorému sa však dá dobre vybiť z agresivity i stresu. Športu zdar!

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Foto: www.sxc.hu