Home / Bývanie / Akú farbu do svojej izby?

Akú farbu do svojej izby?

Presťahovali ste sa do nového bytu či domu, alebo sa jednoducho iba chystáte dať vašej starej izbe novú tvár a trocha ju vynoviť? Neviete sa rozhodnúť, akú farbu stien, doplnkov, nábytku alebo iných doplnkov zvoliť? Pokúsime sa vám poradiť. Na začiatok je dôležité, aby ste dobre pouvažovali nad tým, ktorá farba vystihuje vašu osobnosť. Či ste skôr typ, ktorý sa dobre cíti v miestnosti s tmavšou farbou stien, či naopak, v presvetlenej, rozžiarenej miestnosti. Farby majú vplyv na človeka oveľa väčší, ako by sa to na prvý pohľad mohlo zdať, no dokážu toho veľa. Okrem zmeny nálady sú schopné miestnosť opticky zväčšiť, či zmenšiť. Sú schopné „zakamuflovať“ nedostatky, ktoré sa snažíte ukryť, no súčasne dokonale dajú vyniknúť vybraným maličkostiam. Poďme však k menšej analýze farieb.

 

 

Modrá – hodí sa takmer ku každej svetlej farbe. Kombinácia istého odtieňa modrej napríklad s bielou pohovkou je zaujímavým kontrastom, ktorý jej dá vyniknúť. Pri modrej farbe je ale potrebné byť opatrný, keďže veľký rozdiel dokáže „zahrať“ iba malý rozdiel v jej odtieňoch. Pre ilustráciu – tmavomodrá farba v menšej miestnosti je nebezpečná, keďže ju opticky zmenší a pre niektoré osoby môže evokovať až klaustrofobické pocity. Veľmi často sa tmavý odtieň modrej vyberá ako hlavná farba do izieb pre novonarodené prírastky do rodiny, čo ale nie je najšťastnejším výberom. Rodičia majú dojem, že tmavá dieťa upokojí, či navodí pocity spánku, ide ale o nie najsprávnejší predpoklad. Naopak, svetlejšie odtiene modrej sú príjemné a v kombinácií so správne vybraným nábytkom spravia priestor unikátnym.

 

Zelená – používa sa väčšinou do detských izieb. Na pohľad je príjemná, hravá.  Môžeme ju označiť i ako farbu univerzálnu. Vyhovuje tak ženám, ako i mužom. Ak nechcete farbou nič pokaziť, pozvite si na poradu maliara s paletou farebných odtieňov zelenej a určite si vyberiete k spokojnosti.

 

Čierna – v nadmernom množstve pôsobí depresívne, „zanedbane,“ bez citu. Vynikajúco ale vynikne, ak je ňou pokrytá niektorá zo stien, či jej kúsok alebo tvar, pričom ostatné steny majú farbu zosúladenú. Ak doplníte do miestnosti nábytok, napríklad z masívneho dreva s čiernym lakom, priestor bude závideniahodný!

 

Žltá – farba, ktorá rozjasní nielen izbu, ale i úsmev! Žltá dodá energiu, navodí  letnú atmosféru a príjemne s ňou ladí takmer každý typ dlážky. Venujte ale zvýšenú pozornosť správnemu odtieňu, ktorého čaro môžete podčiarknuť rôznymi vintage plagátmi!

 

Červená – originálna, dravá, nespútaná farba, ktorou si steny ozdobí iba silná osobnosť. Svoje „uplatnenie“ našla v spálňach, pravdepodobne pre pocit väčšieho priestoru. K červenej sa tradične hodia bledšie prvky, ako i samotná biela. Kombinácia bielej a červenej bola šik pred niekoľkými desaťročiami, ale ani dnes  jej výberom  nespravíte krok vedľa!

 

Ružová – dievčenská farba, nie však pre každé dievča. Ružová môže napovedať, že osoba, ktorá sa v nej cíti ako ryba vo vode, má rada ľudí, nadväzuje priateľstvá a má zábavnú tvár. Izbe táto farba dodá pocit priestranstva a sviežosti.

 

Akú farbu preferujete vy?

 

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

 

Text: Ema

Foto: freedigitalphotos.net