Home / Ostatné / Druhá najrozšírenejšia návyková látka

Druhá najrozšírenejšia návyková látka

Otázka legalizácie pestovania marihuany na Slovensku je vysoko aktuálna a horúca, skúsme si preto zhrnúť o nej pár faktov. Áno, všetci asi vieme, že je to návyková látka, dokonca stojí v tesnom závese za alkoholom. No pod vplyvom antireklamy, ktorá obletela svet v 60. a 70. rokoch minulého storočia v západnej Európe a USA, sa začalo šíriť aj množstvo poloprávd a mýtov. Išlo až o akési vedomé zastrašovanie. Nikto nechce touto cestou marihuanu obhajovať, ale je načase uviesť veci na správnu mieru. Hoci ide o stimulačnú, psychotronickú, narkotickú a omamnú látku, tak jej negatívne účinky nie sú ani zďaleka zrovnateľné s vlastnosťami tvrdých drog, medzi ktoré zaručene patrí “metla ľudstva” – alkohol, heroín, tabak či kokaín. Niektorí liečitelia zastávajú názor, že fajčenie “marišky” vedie k narušeniu energetického obalu človeka. Otvorí sa tak akási brána pre temné sily a človek je zraniteľnejší. Koniec – koncov, každá droga sa pokladá za akúsi vstupenku do pekla…

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=Fz9zhz-qgZk’]

Vedeli ste, že už pred vyše osemtisíc rokmi boli v starobylej Číne používané semienka konope ako zdroj potravy, alebo sa tiež využívali ako korenina? Veľmi skoro sa teda odhalili jej omamné účinky, ktoré má na svedomí látka THC.

Pre liečivé účely sa údajne začala marihuana využívať rovnako v Číne za vlády Šen-runa. Ten v roku 2737 pred n. l. spísal priaznivé účinky marihuany na liečbu reumatických ťažkostí, dny, ale tiež ischiasu. Od jeho vlády sa už nevytratila z tradičnej čínskej medicíny. Na západ sa dostala marihuana pravdepodobne až v roku 1619, kedy ju spomínajú americkí kolonisti, ktorí z nej vyrábali laná a povrazy. V roku 1937 bola po prvýkrát zakázaná kvôli svojim negatívnym účinkom, a to paradoxne v krajine neobmedzených možností, v USA. Čo sa týka historických faktov, tak v roku 2003 uzákonila Kanada, ako prvý štát,  využívanie výťažkov z konope na lekárske účely.

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=ZqMCdws82-4′]

Neodškriepiteľným faktom zostáva, že všetko, čo sa fajčí, a teda nám zanáša pľúca, je škodlivé. Čo sa však týka výťažkov, tak tie nemajú vo farmaceutickom svete páru. Marihuana sa využíva aj ako účelné sedatívum.

Americkí vedci zistili, že ak mladí ľudia fajčia „trávu“ pravidelne, tak majú v dospelosti sklon napríklad k schizofrénii.

Marihuana je “návykovka”, z ktorej sa prakticky nemôžete predávkovať. Nebezpečné by vraj bolo až vyfajčenie 800 cigariet zo sebou. A smrť by nenastala ani v tomto prípade z dôvodu predávkovania, ale otravou oxidom uhoľnatým.

Čo nás teda čaká a neminie v tejto oblasti na Slovensku? Sme pripravení na legalizáciu pestovania marihuany? Nemôže sa stať, že Slováci dostanú do rúk zbraň, s ktorou nevedia narábať? Postupné „dávkovanie“ a zmiernenie zákonov by nás mohlo naučiť, čo je ešte prípustné a čo už stojí za hranicou. Uvidíme, čo nám prinesie čas…

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Foto: www.sxc.hu