Home / Návody / Ako si vypestovať ananás?

Ako si vypestovať ananás?

Ananás v nás stále vzbudzuje isté obavy, hlavne, ak sme v obchode a hodiny vyberáme ten správny. Keďže doň, ani do iného ovocia nevidíme, ako bude chutiť, môžeme iba hádať – a často nesprávne. Viete o tom, že to ide i inak, so zárukou, že bude chutiť azda vždy rovnako? Vypestujete si vlastný ananás, nie je to žiadna alchýmia!

Ako na to?

 

1. Zakúpte si zrelý ananás, pozor aby zvršok (ružica) nebol zvädnutý.

2. Ostrým nožom opatrne vyrežte ružicu tak, aby zostala celá.

3. Uchopte ananás a snažte sa ružicu „vykrútiť“ z ananásu.

4. Po vybraní očistite spodok ružice, dužina nie je vítaná.

5. Spodok ružice odkrojte tak, aby vznikla rovná plocha, to bude budúca „liaheň“ pre malé korienky.

6. Ružicu nechajte aspoň deň schnúť.

7. Ružicu „posaďte“ do pohára, či nádoby, v ktorej bude spodok vo vode, pozor, nie listy! Po čase by mali vyrastať malé korienky.

8. Ak vyrastú, vezmite ružicu a zasaďte ju, stačí neveľký kvetináč. Udržujte závlahu, po čase by sa mala zakoreniť a vás potešiť.

9. V prípade, že bude dostatočne silná a ujme sa, môže sa presadiť do zeminy.

10. Ananás sa neopeľuje, v ideálnom prípade vám začne po nejakom tom rôčiku sám rodiť.

 

Poznámka: ananás nie je ovocím, ktoré má na Slovensku podmienky na to, aby sa ľahko uchytil. Je možné, že nie prvá, druhá a možno ani tretia ružica sa vám neuchytí a neprežije, nevzdávajte to! Možno ste iba spravili chybu a nejakým tým návodom na youtube muchy určite vychytáte. Výsledok predsa stojí zato!

 

Ananás patrí medzi najobľúbenejší druh ovocia, za čo vďačí svojej chuti, pre niektorých trpkosti na jazyku a samozrejme obsahu vitamínov a minerálov. Zrelý ananás má preukázané liečivé účinky, podľa odborníkov odstraňuje i starecké škvrny.

 

Zber ananásu vo veľkom

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=wFYEeFpvik8′] [plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

 

Foto: sxc.hu

 

 

Ananás v nás stále vzbudzuje isté obavy, hlavne, ak sme v obchode a hodiny vyberáme ten správny. Keďže doň, ani do iného ovocia nevidíme, ako bude chutiť, môžeme iba hádať – a často nesprávne. Viete o tom, že to ide i inak, so zárukou, že bude chutiť azda vždy rovnako? Vypestujete si vlastný ananás, nie je to žiadna alchýmia! Ako na to?   1. Zakúpte si zrelý ananás, pozor aby zvršok (ružica) nebol zvädnutý. 2. Ostrým nožom opatrne vyrežte ružicu tak, aby zostala celá. 3. Uchopte ananás a snažte sa ružicu „vykrútiť“ z ananásu. 4. Po vybraní očistite spodok ružice,…

Review Overview

User Rating: 2.85 ( 5 votes)