Home / Kultúra / Úlomky kostí sv. Petra mali svoju premiéru

Úlomky kostí sv. Petra mali svoju premiéru

Vatikán šokoval v nedeľu (24.11.2013) kresťanskú verejnosť tým, že jej predstavil úlomky kostí, ktoré majú údajne patriť sv. Petrovi. Tento odvážny akt ihneď spustil diskusiu zaoberajúcu sa dôveryhodnosťou pozostatkov. Je možné, aby v škatuli, nie väčšej ako tá od topánok, boli skutočne autentické časti prvého pápeža? Deväť kúskov kostí sa vynímalo ako šperky vnútri vitríny na strane oltára počas omše, ktorá bola slúžená vo Vatikáne, na Svätopeterskom námestí, pri príležitosti ukončenia celoročných osláv kresťanskej viery. Unikátne pozostatky boli vystavené na verejnosti úplne prvýkrát. Pápež František sa pred nimi modlil na začiatku nedeľnej omše a potom ich zovieral v náručí niekoľko minút počas kázne. Žiaden…

Review Overview

User Rating: 0.4 ( 2 votes)

Vatikán šokoval v nedeľu (24.11.2013) kresťanskú verejnosť tým, že jej predstavil úlomky kostí, ktoré majú údajne patriť sv. Petrovi. Tento odvážny akt ihneď spustil diskusiu zaoberajúcu sa dôveryhodnosťou pozostatkov. Je možné, aby v škatuli, nie väčšej ako tá od topánok, boli skutočne autentické časti prvého pápeža?

Deväť kúskov kostí sa vynímalo ako šperky vnútri vitríny na strane oltára počas omše, ktorá bola slúžená vo Vatikáne, na Svätopeterskom námestí, pri príležitosti ukončenia celoročných osláv kresťanskej viery. Unikátne pozostatky boli vystavené na verejnosti úplne prvýkrát.

Pápež František sa pred nimi modlil na začiatku nedeľnej omše a potom ich zovieral v náručí niekoľko minút počas kázne. Žiaden z pápežov sa dosiaľ k úlomkom oficiálne neprihlásil, a teda nebolo nikdy definitívne potvrdené, že sú to fragmenty apoštola Petra. No pápež Pavol VI. sa nechal v roku 1968 počuť, že kúsky nájdené v nekropole pod bazilikou sv. Petra sú presvedčivým dôkazom Petrovej prítomnosti.sv. peter

Archeológovia už nie sú v tejto otázke takí jednoznační. No najvyšší úradník Vatikánu, arcibiskup Rino Fisichella, im odkazuje, že nie je dôležité, aká je podstata kostí, ale fakt, že kresťania sa chodia k hrobu sv. Petra modliť už dve tisícročia. Petrov odkaz ich teda spája a dodáva im silu. Nech je pravda o úlomkoch akákoľvek, zostane to tak i naďalej. Pútnici prichádzajú k hrobu vyznať svoju vieru.

Kontroverzné pozostatky boli objavené pri vykopávkach v Bazilike sv. Petra v roku 1939 po úmrtí pápeža Pia XI., ktorý žiadal, aby bol pochovaný v jaskyniach, kde našli miesto svojho posledného odpočinku desiatky pápežov pred ním. Počas vykopávok našli archeológovia pohrebný pamätník – rakvu postavenú na počesť sv. Petra a rytinu v gréckom jazyku, ktorá vypovedala, že „Peter je tu“. Či však treba brať tento odkaz prvoplánovo, alebo v ňom hľadať inotaj, ako to má Biblia rada, je už otázne.

Po náleze však nechcel žiadny pápež povoliť ďalšie štúdie, pretože podľa záhadného odkazu čakalo prekliatie a apokalypsa tých, ktorí ohrozia pokoj Petrovho hrobu.

V roku 1971 dostal Pápež Pavol VI. urnu, v ktorej boli pozostatky. Uchoval ich v súkromnej kaplnke v pápežskom paláci a vystavil na súkromnom uctievaní vždy 29. júna, čo je sviatok sv. Petra a Pavla. Táto nedeľa však bola historickým okamihom pre kresťanov, lebo úlomky boli odkryté verejnosti. Pápež František im požehnal a opäť raz potvrdil svoje energické, charitatívne a pokrokové zmýšľanie. Zostáva nám len dúfať, že nám sv. Peter odpustí vyrušovanie zo sladkého tisícročného spánku.

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Zdroj: news.yahoo.com

Foto: freedigitalphotos.net