Home / Nezaradené / Prečo nás jedlo robí šťastnými?

Prečo nás jedlo robí šťastnými?

Určite poznáte situáciu, kedy nás jedlo ovláda. Chuťové a čuchové bunky skutočne vplývajú nielen na pocit hladu, ale tiež našu náladu. Pýtate sa, prečo nám konzumácia určitých potravín navodí pocit šťastia a naopak, prečo sa inokedy cítime rozladení? Odpoveď je jednoduchá: môže za to chémia! Príjemný zážitok nám paradoxne prinášajú kalorické potraviny. Ľudský mozog sa vyvinul vplyvom kombinácie tukov a cukrov, ktoré pôsobia na náladu tým, že zvyšujú neurotransmitery, ako je dopamín a endorfíny. Najlepším príkladom, na ktorom môžeme demonštrovať tento fakt je čokoláda, ktorá obsahuje fenyletylamín. Ten má vplyv na produkciu opioidov, ktoré ukľudnia mozog a navodia pocit šťastia. Naviac, príjemné pocity, ktoré sú…

Review Overview

User Rating: 0.25 ( 3 votes)

Určite poznáte situáciu, kedy nás jedlo ovláda. Chuťové a čuchové bunky skutočne vplývajú nielen na pocit hladu, ale tiež našu náladu. Pýtate sa, prečo nám konzumácia určitých potravín navodí pocit šťastia a naopak, prečo sa inokedy cítime rozladení? Odpoveď je jednoduchá: môže za to chémia!

Príjemný zážitok nám paradoxne prinášajú kalorické potraviny. Ľudský mozog sa vyvinul vplyvom kombinácie tukov a cukrov, ktoré pôsobia na náladu tým, že zvyšujú neurotransmitery, ako je dopamín a endorfíny. Najlepším príkladom, na ktorom môžeme demonštrovať tento fakt je čokoláda, ktorá obsahuje fenyletylamín. Ten má vplyv na produkciu opioidov, ktoré ukľudnia mozog a navodia pocit šťastia. Naviac, príjemné pocity, ktoré sú spojené s psychologickou manipuláciou sú znásobené útokom na čuch, chuť a v neposlednom rade i zrak.

Podobným príkladom je opražená slanina. Špecifický zápach, ktorý sa tiahne po celom byte pri pražení slaniny, pochádza z aminokyselín a cukrov v reakcii s tepelným spracovaním mäsa. Proces chemickej reakcie, prostredníctvom ktorej sa uvoľňujú stovky rôznych zlúčenín, má za následok komplexný útok na naše zmysly. Útok na zmysly nastane tiež pri zalievaní rannej kávy. Zaujímavým zistením je tiež fakt, že si dané potraviny spájame s príjemnou atmosférou z minulosti. Vôňa slaniny počas opekačky v lese s priateľmi alebo ranná šálka kávy počas nedeľného voľna.

Sme dokonale ovládaní. Otázne je, do akej miery sa skutočne cítime šťastní pri pohľade na čísla, ktoré ukazuje váha. Pozor na to, priatelia, blíži sa čas Vianoc! Avšak, konečne budeme spokojní a usmiati, no nie?

Zdroj: howitworksdaily.com/science/can-food-make-us-happy/howitworksdaily.com/science/why-does-cooking-bacon-smell-so-good/

Foto: sxc.hu

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Leave a Reply