Home / Cestovanie / Prečo vycestovať do Číny?

Prečo vycestovať do Číny?

O najľudnatejšom štáte sveta sa už popísalo toho veľa. Lacná pracovná sila, pokus o ovládnutie trhu masovou výrobou tovarov, druhá ekonomicky najsilnejšia krajina sveta, zabijak smog, zrušené pracovné tábory – to sú zväčša titulky, ktoré si prečítame v novinách. Krajina, v ktorej žije vyše 1,4 miliardy obyvateľov, je však okrem spomínaných titulov známa aj svojou históriou, kultúrou a umením, ktoré dokážu prekvapiť. Prinášame  tri podnety, ktoré vás možno privedú k myšlienke našetriť na lacné letenky do Číny. Tradičná čínska hudba Pre všetkých milovníkov tónov, nezvyčajných hudobných nástrojov a príjemnej atmosféry pokoja a farieb sme vybrali video, ktoré jednoznačne inšpiruje k spoznávaniu odlišnej kultúry. Skúste to i vy. Na chvíľku si…

Review Overview

User Rating: 2.48 ( 5 votes)

O najľudnatejšom štáte sveta sa už popísalo toho veľa. Lacná pracovná sila, pokus o ovládnutie trhu masovou výrobou tovarov, druhá ekonomicky najsilnejšia krajina sveta, zabijak smog, zrušené pracovné tábory – to sú zväčša titulky, ktoré si prečítame v novinách. Krajina, v ktorej žije vyše 1,4 miliardy obyvateľov, je však okrem spomínaných titulov známa aj svojou históriou, kultúrou a umením, ktoré dokážu prekvapiť.

Prinášame  tri podnety, ktoré vás možno privedú k myšlienke našetriť na lacné letenky do Číny.

Tradičná čínska hudba

Pre všetkých milovníkov tónov, nezvyčajných hudobných nástrojov a príjemnej atmosféry pokoja a farieb sme vybrali video, ktoré jednoznačne inšpiruje k spoznávaniu odlišnej kultúry. Skúste to i vy. Na chvíľku si zapáľte sviečku, prípadne vonnú tyčinku, zatvorte oči a nechajte sa unášať melódiami.

Fotograf za hranicami konzervatívneho myslenia

Ak nie ste fanušíkmi „tradičného“, istotne vás zaujme Chen Man, fotograf z Číny. Jeho fotografie boli publikované v roku 2003 na obálke magazínu Vision, ktorý je zameraný na módu a umenie. V spoločnosti vyvolal veľké pobúrenie a spoločenskú diskusiu.

Autor sa pokúsil priniesť „nový druh čínskej krásy“, ktorý oponoval tradičnému zobrazeniu čínskej ženy: bledá pokožka, vysoký nos, malé pery a veľké oči. Do tohto momentu bolo priam nemysliteľné, aby žena bez takýchto vlastností bola na obálkach časopisu vnímaná ako atraktívna. Naopak, Chen Man prichádza s výrazným farebným líčením a osvetlením, ktoré sa vymyká „normálnosti“, avšak zameriava sa na to, čo je podľa neho na pohľad najdôležitejšie, čo upúta pohľady – ženská tvár. Aj toto nájdete v krajine nespočetných možností.

Architektúra, ktorá zaujme a očarí

Budova Čínskej centrálnej televízie – CCTV – sa nachádza v rušnej obchodnej štvrti Beijing, v blízkosti World Trade Center v Pekingu. Architekt Rem Koolhaas, ktorý navrhol túto budovu, sa odklonil od tradičného dizajnu mrakodrapov a predstavil niečo „nové“. Patrí medzi svetovo uznávané architektonické diela, ktoré navštívili tisícky turistov.

Nové versus staré v Hong Kongu

Prosperujúca ekonomika, iniciatíva vlády podporiť výstavbu nákupných centier a šikovnosť architektov priniesli výsledok, ktorým je zaujímavý nákupný komplex v centre Hong Kongu. Moderné stavby rastú v Číne ako huby po daždi. Presvedčte sa, ako sa vám páči moderná architektúra a porovnajte ju s tradičnou kultúrnou pamiatkou v dedinke Tongguan. Veríme, že vás obidva podnety povedú rovno na stránku lacneletenky.sk – na miesto, kde začína váš splnený sen.

Ak vás náš výber podnetov z Číny natoľko inšpiroval, že ste začali plánovať nezabudnuteľný výlet do krajiny, ktorá vás obohatí nielen o kultúrny a umelecký zážitok, ale tiež o kvalitné čaje, možnosť spoznávať „iných“ ľudí a na chvíľku sa vzdialiť od stereotypu, tipy na pohodlné a príjemné ubytovanie nájdete tu. Nechajte sa nami inšpirovať a splňte si možno už dávno vysnívaný sen, ktorý si naplánujte dostatočne v predstihu, aby ste nielen prežívali, ale tiež ušetrili a žili.

Zdroj: 
fashionmagazine.com/beauty/2012/02/23/fashion-photographer-chen-man-m-a-c/
china.org.cn/top10/2011-03/29/content_22245662.htm
theatlantic.com/infocus/2012/11/chinese-architecture-old-and-new/100409/
Foto: freedigitalphotos.net
 
[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Leave a Reply