Home / Bývanie / Ako ušetriť na výstavbe domu?

Ako ušetriť na výstavbe domu?

Svetoví finanční a ekonomickí lídri prinášajú prognózy na rok 2014 – hodnota nehnuteľností sa bude zvyšovať o minimálne 10% svojej súčasnej hodnoty v závislosti od indexu spotrebiteľských cien a miery inflácie. Ako postaviť dom, ktorý bude finančne aj ekologicky udržateľný a pritom sa odlíšite od susedov?  Prinášame vám nápad architekta z Vancouveru menom Ian Kent. Mikro dom, ktorý architekt navrhol, je postavený na ploche 10x10 metrov. Desivé? Nezľaknite sa skôr, ako si pozriete, že stavba je realizovaná tak, aby vyzrela do výšky a nezabrala trištvrtinu vášho pozemku. Čo je úplne fantastické – je jednoduché dom postaviť, zvládne to každý, kto má čo i len základné tesárske zručnosti .…

Review Overview

User Rating: 0.43 ( 2 votes)

Svetoví finanční a ekonomickí lídri prinášajú prognózy na rok 2014 – hodnota nehnuteľností sa bude zvyšovať o minimálne 10% svojej súčasnej hodnoty v závislosti od indexu spotrebiteľských cien a miery inflácie. Ako postaviť dom, ktorý bude finančne aj ekologicky udržateľný a pritom sa odlíšite od susedov?  Prinášame vám nápad architekta z Vancouveru menom Ian Kent.

Mikro dom, ktorý architekt navrhol, je postavený na ploche 10×10 metrov. Desivé? Nezľaknite sa skôr, ako si pozriete, že stavba je realizovaná tak, aby vyzrela do výšky a nezabrala trištvrtinu vášho pozemku. Čo je úplne fantastické – je jednoduché dom postaviť, zvládne to každý, kto má čo i len základné tesárske zručnosti . Samozrejme, že každým rokom sa zvyšujú tiež poplatky za energie. Nezabúdajte preto, že bude potrebné zatepľovanie domu.

 

Minimalistický prístup – obývacia izba, kuchyňa a na poschodí spálňa – to ponúka tento dom v tvare krabice. Vraj málo priestoru? Radšej sa budete tlačiť v malom 2-izbovom byte a počúvať hádajúcich sa susedov? Naopak, interiér domu vám ponúkne pokoj, množstvo odkladacieho priestoru, schodisko do podkrovia, jednoduché a praktické kuchynské police a dokonca i priestrannú kúpeľňu. Pre dvojicu veľmi pohodlné a kreatívne bývanie.

Verte, že Ian Kent vie, čo robí. Architekt pracoval vyše 35 rokov v realitnom priemysle a k realizácii svojho nápadu pristúpil až po konzultácii s veľkými developermi, ktorí sa snažia dosiahnuť maximálnu efektivitu. Dôraz je kladený teda nielen na estetickú stránku, ale aj praktickosť. Cena s doplnkami ako sú solárne panely bude dosť vysoká. Základná výbava vás však vyjde podľa slov architekta na maximálne 30.000 amerických dolárov. Veríme, že za predpokladu šikovných kamarátov a na Slovensku dostupných riešení čo sa týka udržateľných zdrojov či zatepľovania domu sa vám podarí cenu ešte znížiť. Zistite viacej napríklad o zateplení stropov, ktoré je opatrením smerujúcim k zníženiu tepelných strát a k zvýšeniu tepelnej pohody vo vašom dome. A takáto úspora by mala byť prvoradým dôvodom vašej investície navyše už pri stavbe domu. Nedostatočný tepelný odpor konštrukcie domu je nielen zdrojom úniku tepla, ale tiež v súvislosti s kondenzáciou vodných pár aj vzniku plesní, a to netreba podceniť.

Ako tvrdí Kent, vhodné stavebné materiály v kombinácii s minimalistickým priestorom budú veľmi odolné voči búrkam, zvuku, vetru či plesniam. S kvalitnou izoláciou sa nemusíte báť ani tuhej zimy! Nezabudnite ale na to najdôležitejšie – vašu strechu. Náš tip: kvalitné zateplenie strechy vám zabezpečí psgroup.sk – niekoľko odborníkov na Slovensku. V kombinácii so solárnymi panelmi vykúrite následne dom tak, že nielen ušetríte peniaze, ale aj prírodu. Tým, že plocha domu nie je veľká, vám solárne panely prinesú skutočne pozitívny výsledok a úsmev na tvári. Myslite na seba, aj na životné prostredie.

Zdroj: fastcoexist.com/3021196/house-in-a-box-this-tiny-flatpacked-30000-home-can-be-assembled-with-just-a-drill#4

Foto: freedigitalphotos.net

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Leave a Reply