Home / Elektro / Digitálna váha made in China… V čom je rozdiel ? + Súťaž!

Digitálna váha made in China… V čom je rozdiel ? + Súťaž!

Pri nákupe najmä elektroniky sme si už zvykli, že väčšina výrobkov pochádza z Číny. Už aj pohľadom vieme usúdiť, ktorý výrobok je viac a ktorý menej kvalitný. Veľmi podobné je to aj pri digitálnych váhach. Tiež je to elektronika, pričom aj na Slovensku kúpite poväčšinou čínske výrobky, ktoré sú oblečené v rôznych kabátoch – pod rôznymi značkami. Aj tu sa však dajú nájsť váhy s veľkými rozdielmi v kvalite, spoľahlivosti, presnosti a hlavne v cene.

Vaha2

Obr.č.1 – Elektronika digitálnej váhy (kvalita, alebo nízka cena ?)

Ideálna digitálna váha pre zákazníka – domáceho kutila, rybára, či malého podnikateľa je taká, ktorá by dokázala odvážiť takmer čokoľvek veľké či ťažké, odvážila to čo najpresnejšie a mala by stáť menej ako 150 Eur. Splniť všetky požiadavky súčasne žiaľ nie je možné. Všeobecne platí, že čím vyššiu hmotnosť môže váha odvážiť, tým menej presne to dokáže. Predstavte si napríklad vašu kuchynskú váhu, ktorá vám odváži múku s presnosťou na 1g a veľkú váhu na váženie kamiónov. Vážiť kamióny na gramy vám môže pripadať úsmevné a vo všeobecnosti je to aj zbytočné. Preto si pred kúpou váhy musíme ujasniť, ako veľmi vám záleží na presnosti a na maximálnej váživosti. Pokiaľ nechceme investovať do váhy neprimerane veľa prostriedkov musíme vedieť, čo je pre nás prioritnejšie – či vážiť presnejšie, alebo vo väčšom rozsahu (do väčšej hmotnosti).

Ďalším kritériom zákazníka je veľkosť váhy. Tu tiež platí pravidlo, že čím je váha väčšia je zvyčajne aj menej presná a drahšia. Na druhej strane však dokáže odvážiť ťažšie bremeno. Ak nenájdete presne takú veľkosť ako požadujete, môžete sa aspoň uspokojiť s tým, že to čo vážite môže mierne presahovať cez okraje váhy. Vážený predmet by však na žiadnej strane nemal presahovať viac ako je polovica šírky plošinky váhy. Pri takomto spôsobe váženia navyše treba opatrnejšie pokladať vážený predmet na váhu a tento predmet sa nesmie ničoho (okrem plošinky váhy) dotýkať.

Váha3

Obr.č.2 – Elektronika digitálnej váhy (kvalita, alebo nízka cena ?)

Zaujímavé pre kupujúceho môže byť, že dve veľmi podobné váhy majú veľmi podobné parametre, ale majú rozdielne ceny. Prvým dôvodom môže byť značka – u váh tiež nie je jedno, podobne ako pri teniskách, či si kupujete Adidas, alebo Abbibas. Ďalším dôvodom je kvalita vyhotovenia – v lacnej váhe budú použité lacné komponenty nižšej kvality. Lacné diely sa dajú spoznať podľa toho, že väčšinou nemajú žiadne, alebo len veľmi všeobecné označenie. Údaje o výrobcovi, alebo type súčiastky môžete hľadať iba márne, čo sťažuje prípadnú opravu. Rovnako tak je to kvalita prevedenia – použitý materiál, spôsob zapojenia, kompaktnosť vyhotovenia.Pre ilustráciu vám ukážeme dva obrázky toho, čo sa skrýva pod obalom dvoch veľmi podobných váh od rôznych výrobcov. Každý určite hneď spozná, čo vyrábala firma s kontrolou kvality a automatickou linkou a čo zapojili šikovní čínski inžinieri na stole. A pritom obe váhy boli vyrobené v Číne, možno aj v tej istej fabrike.

Preto napríklad vrecková váha s presnosťou na 0,1g za 15 Eur a za 60 Eur sa možno predsa len bude v niečom odlišovať. Okrem obrázku vyššie sa bude odlišovať aj v tomto :

Na obrázku je „srdce váhy“ – snímač, ktorý elektronike váhy poskytuje informáciu o hmotnosti váženého predmetu. Ten drahší a kvalitnejší aj po viacnásobnom odvážení toho istého predmetu stanoví tú istú hmotnosť v rámci danej presnosti. Tomu lacnejšiemu sa to môže podariť tiež, avšak urobí oveľa viac chýb – nepresností. A preto spomínaná váha za 15 Eur môže odvážiť  50g čaju ako 50,1g,   49,8g, prípadne aj ako 50,4g. Kvalitná váha si to môže dovoliť len v rámci odchýlky na 0,1g.

Čo myslíte, ktorý snímač na obrázku je ten kvalitnejší a ktorý ten lacnejší ? A ako ste na to prišli ?

Váha4

Na digitálnu váhu, podobne ako na všetko čo kupujeme, je teda možné sa pozerať minimálne dvoma spôsobmi. Buď si zákazník kúpi niečo lacnejšie a nevadí mu, že to nemá moderný dizajn, uspokojí sa s nepresnosťami a je ochotný váhu po dvoch rokoch zahodiť, alebo si trochu priplatí a dostane kvalitnejší produkt. Ten bude vážiť s menšími chybami, bude mať viditeľné lepší dizajn a použité súčiastky bude možné v budúcnosti v prípade poruchy ľahšie vymeniť, či opraviť. Ktorú možnosť by ste si zvolili vy?

_____________________________________________

Odpovedzte na dve súťažné otázky uvedené vyššie a vyplňte správnu odpoveď do uvedeného formulára!

Výhry sú:

Hlavná výhra:  Osobná váha Withings WS-30 v hodnote 109 €

osobna-vaha-withings-ws-30

 

Druhá a tretia výhra: Kupón na nákup v hodnote 35 € s DPH

Výhercami sa stávajú:

1. Cena – Osobná digitálna váha – Janka Sláviková

2. – 3. Cena – Anna Kristová, Rastislav Pirman

Výhercom srdečne blahoželáme a prosíme ich o zaslanie kompletnej adresy na mail info@pisem.sk.Ďakujeme

Pravidlá súťaže:  

Podmienkou je správne odpovedať na súťažné otázky označené veľkým a červeným písmom v článku. Súťaž začína 21.02.2013 a trvá do  08.03.2014. Výhercovia budú zlosovaní počítačom zo všetkých správnych odpovedí. Výhercom bude zaslané oznámenie mailom a zverejnené ich iniciály  dňa 09.03.2014 v tomto článku. Výherca sa musí prihlásiť do maximálne 14 dní pre uplatnenie výhry, inak výhra prepadá.

Foto: digitalne-vahy.sk

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Leave a Reply