Home / Zdravie / Plač a slzy

Plač a slzy

Podnetov pre plač a ronenie sĺz je mnoho. Okrem smútku, strachu, hnevu či bolesti nás rozplače aj radosť a únava. Niededy sa stáva, že ani sami nevieme, prečo vlastne plačeme. Môže to súvisieť s liekmi, ktoré užívame, ale aj s nečakaným návalom depresívnej nálady. Výsledným efektom plaču je bolesť hlavy a opuchnuté oči, no zároveň i úľava, ktorú nám prinesie vyplavenie nadbytočných emócií. Dve základné hypotézy Prečo niektorí ľudia v danej situácií plačú a iní nie? Určite to súvisí s povahou a schopnosťou vyrovnávať sa s nástrahami našich dní. Definitívnu odpoveď by nám však mali dať dve oficiálne hypotézy, ktoré sa snažia objasniť, z akého dôvodu plačeme. 1.…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Podnetov pre plač a ronenie sĺz je mnoho. Okrem smútku, strachu, hnevu či bolesti nás rozplače aj radosť a únava. Niededy sa stáva, že ani sami nevieme, prečo vlastne plačeme. Môže to súvisieť s liekmi, ktoré užívame, ale aj s nečakaným návalom depresívnej nálady. Výsledným efektom plaču je bolesť hlavy a opuchnuté oči, no zároveň i úľava, ktorú nám prinesie vyplavenie nadbytočných emócií.

Dve základné hypotézy

Prečo niektorí ľudia v danej situácií plačú a iní nie? Určite to súvisí s povahou a schopnosťou vyrovnávať sa s nástrahami našich dní. Definitívnu odpoveď by nám však mali dať dve oficiálne hypotézy, ktoré sa snažia objasniť, z akého dôvodu plačeme.

1. Ochranná reakcia nášho tela a psychiky, kedy sa takýmto spôsobom snažíme brániť proti nerovnováhe spôsobenej nábojom negatívnych emócií alebo prílišným návalom radosti. Ide tiež o prirodzenú reakciu, ktorá sa spustí, keď nám padne niečo do oka. Slzenie nás chráni i pred vysychaním očí.

2. Plač ako forma spoločenského správania, prostredníctvom ktorej vyjadruje, čo si myslíme a cítime.

Slzy

Plač je u väčšiny ľudí spojený so slzami. Nie je to však pravidlo. Slzy, slaná telesná tekutina produkovaná

slznými žľazami, sa stali námetom pre mnohých umelcov. Zvykne sa tiež hovoriť, že smútok, a teda i slzy, vedia vyprodukovať oveľa väčšie majstrovské dielo ako láska. Obsahujú hormón prolaktín a do emočného plaču je „primiešaná“ aj koncentrácia draslíka a mangánu.

Sprievodné znaky

Vedcom dosiaľ nie je definitívne jasné, prečo je sprievodným znakom plaču bolesť hlavy. Predpokladá sa, že to ide ruka v ruke s napätím a snahou tela niečo vypudiť. Odporúča sa, aby ste sa išli vždy po návale sĺz poprechádzať na čerstvý vzduch. Tabletku užite iba v prípade núdze. Ďalším znakom, ktorý doprevádza plač, sú opuchnuté oči. Na tento problém už máme riešení viac. Zaužívané je priložiť si na oči studené lyžice, ktoré opuch vytiahnu. Namiesto lyžíc môžete použiť chladenú gélovú očnú masku. S obľubou sa používajú aj vrecúška z čierneho čaju. Stačí, keď ich ponoríte do vlažnej vody na 30 sekúnd a následne priložíte na oči.

Neznáma príčina

Pokiaľ sa Vám chce plakať a vy neviete prečo, tak príčin môže byť hneď niekoľko. Možno patríte medzi osoby, ktoré sú pod neustálym tlakom, ktorý sa snaží vaše telo nejako ventilovať. Neklaďte na seba prehnané požiadavky, nehanbite sa požiadať druhých o pomoc. Medzi spúšťače plaču patria už tradične lieky, ale i víno. Pokiaľ sú medzi vedľajšími účinkami Vašich liekov uvedené depresie (napr. antikoncepčné pilulky), tak je to jasné. Plakať bez príčiny však v žiadnom prípade nie je zdravé, preto by ste mali navštíviť lekára, ktorý vám povie, ako ďalej.

Spánok a slzy

V spánku spracuje náš mozog všetky emócie, ktoré sme cez deň zažili. Ak toho bolo veľa, alebo ste zažili niečo skutočne „veľké“, tak sa nezriedka stáva, že počas spánku plačete. Prebudiť sa ráno so slzami v očiach je síce desivé, ale nie nebezpečné. Treba sa však zamyslieť, či sú vaše slzy opodstatnené. Ak nenachádzate pre ne rozumné vysvetlenie, tak opäť platí, aby ste vyhľadali odbornú pomoc.

Vo víne je pravda

Víno nás dokáže príjemne naladiť, rozviaže komunikáciu, pomáha zabudnúť. Tak ako sa o víne zvykne hovoriť, že prináša pravdu, platí i to, že vyplavuje von naše najsilnejšie emócie. Pokiaľ sa tešíme, tak sme po pohári vína ešte veselší, no ak nám je smutno, tak plačeme.

Muži neplačú

Žiaľ, toto smutné klišé, počúvajú muži celý život. Štatistiky potom vykazujú takú skutočnosť, že muži plačú menej ako ženy. Keby sme to chceli vyjadriť v číslach, tak mužov sprevádzajú slzy asi 17krát za rok a ženy až 64krát. U žien veľkú rolu zohráva aj hormonálny systém.

Veríme, že sa vám po prečítaní tohto článku nebude chcieť plakať a prajeme vám, aby tie vaše slzy boli vždy iba slzami radosti.

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Zdroj: gesundheit.de

Obrázok: sxc.hu

Leave a Reply