Home / Blog / PR články / Pohodový život

Pohodový život

Patríte medzi tých, ktorí začínajú svoj deň kávou? Potom asi ani Vám nie je neznámy pojem stres. No podstata tohto povzbudivého nápoja by mala byť celkom iná. Pri káve by sme mali relaxovať, stretnúť sa s priateľmi, porozprávať či zabaviť. Napríklad taká chutná zrnková káva by sa tak mohla stať synonymom relaxu. Naučte sa život vychutnávať a neberte ho až tak vážne. Deň ubehne aj bez Vášho stresu. Áno, ľahko sa to vysloví, horšie realizuje, no asi nikto z nás nechce, aby z dôvodu prepracovanosti trpel poruchami spánku, náladovosťou a vážnymi zdravotnými problémami. Nasledujúce riadky Vám napovedia, ako sa zrelaxovať, uvoľniť napätie a vytvoriť si tak priestor pre pohodový život.

Zastavte sa a vypnite

Skúste sa tesne po tom, ako Vám v práci odzvoní na prestávku či záverečnú, zastaviť. V praxi to znamená, že necháte svoju myseľ na moment vygumovanú, vypnutú a nečinnú. Nemyslite na nič. Nech Vás nezaujíma, čo všetko ešte dnes musíte stihnúť, nepremýšľajte nad minulosťou a neplánujte budúcnosť. Uvedomte si iba prítomnosť, momentálny stav čistej mysle. Po krátkom, ale intenzívnom resetovaní svojho systému začnite pomaly zapínať svoje zmysly. Započúvajte sa do zvukov, ktoré Vás obklopujú, pozorujte obrazy, ktoré sa pred Vami ukazujú, vdychujte vôňu. Stále však nedovoľte svojej mysli, aby zašla príliš ďaleko. Zamestnajte ju iba tým, čo je momentálne okolo Vás.

Preč s výčitkami

Ste otrokmi termínov, svojho šéfa či klientov? Neodvažujete sa vyhradiť si čas pre seba, lebo by ste prepadli výčitkám a depresii, že tento čas ste mohli využiť plnohodnotnejšie? Ruku na srdce. Skutočne sú pre Vás iné veci dôležitejšie ako Vaše vlastné zdravie? Uvedomujete si, že keď Vám raz odmietne poslušnosť, tak všetko ostatné stráca zmysel? Výčitky podobného typu preto nemajú u človeka, ktorý sa snaží o pohodový život, čo hľadať. Posaďte sa, vezmite si dobrú knihu, kúpte si u nás kávu, dajte si relaxačný kúpeľ, alebo počúvajte hudbu, či choďte do prírody.

Aromaterapia

Doktor Edward Bach, britský lekár a odborník na homeoterapiu, už pred viac ako 80. rokmi odhalil tajomstvo vôní. Pokiaľ sa teda chcete naučiť relaxovať, tak aromatické vonné sviečky, tyčinky, oleje alebo mydlá by nemali chýbať vo Vašej domácnosti, ale ani v práci. Vône vplývajú na našu myseľ blahodárne, nasmerujú ju pozitívne a dostanú Vás do duševnej rovnováhy. Vôňa kvetín dokáže zatočiť i s ťažkými duševnými stavmi. No ani taká káva, škorica alebo vanilka nevonia zle.

Bez stresu sme produktívnejší

Aktivita a produktivita zamestnancov, ktorí sú v relatívnej duševnej pohode, je omnoho vyššia ako výkonnosť ich stresu prepadajúcich kolegov. Štatistiky sú hrozivé. Až 60% Európanov pracuje v súčasnosti pod vplyvom stresu. Odborníci varujú a zároveň sa pýtajú, či nám to skutočne stojí za to. Napríklad takí Japonci a Američania už pochopili, že vystavovať svojich zamestnancov prepracovanosti nemá zmysel. Pripravili množstvo meditačných cvičení priamo na pracovisku. Oddýchnutí pracovníci sú pripravení znova vydávať požadovanú aktivitu a plniť úlohy s vysokým nasadením. Štúdie ukazujú, že pri pravidelnom relaxovaní sa zlepší činnosť srdca i krvný tlak. Klesá tiež aktivita stresu v mozgových centrách a vylepší sa koncentrácia. Dôležité je naučiť sa sústredenému dýchaniu, ktoré zabraňuje vylučovaniu stresového hormónu kortizol. Pite bylinkové čaje a svoje povinnosti si dôkladne naplánujte. Potom sa môže celkom pokojne stať, že namiesto množstva kofeínu vo Vašej rannej káve Vás bude zaujímať, kde sa dá zohnať unikátna bezkofeínová káva, ktorá možno dostane aj príchuť víťazstva. Prajeme príjemný deň bez chaosu a paniky.

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Text: PR článok

Foto: obchodskavou.sk

Leave a Reply