Home / Bývanie / Už žiadny sud s dažďovou vodou a hadice vo vašej záhrade!

Už žiadny sud s dažďovou vodou a hadice vo vašej záhrade!

Určite to poznáte: v dolnej časti suda, ktorý ste si pripravili na dažďovú vodu, ktorá pravidelne steká z vašej strechy, zostáva voda kalná až špinavá, čo spôsobuje, že zlúčeniny začínajú časom korodovať. Čo je však horšie, na dne suda sa tvoria plesne. Vo vode v sude sa tiež zachytáva trus vtákov a iných voľne žijúcich živočíchov. Náklady na testovanie dažďovej vody sú nemalé a preto ich často nevykonávate. Okrem toho, kvalita dažďovej vody závisí aj od počtu zrážok. Znamená to, že by ste vodu mali testovať po každom spŕchnutí, čo je prakticky nereálne. To sú dôvody, prečo by ste takúto vodu pre istotu mali používať skôr len na okrasné rastliny. Použiť teda dažďovú vodu zo suda alebo nie?

Zvážte použitie zavlažovania zo suda s dažďovou vodou v prípade jedlých plodín. Je to vaše osobné rozhodnutie. Množstvo záhradkárov sa už dlhodobo zameriava na centrálne zavlažovanie, ktoré nielen že vám ušetrí čas, ale je aj bezpečnejšie. Možno ste vlastnou výrobou suda chceli ušetriť peniaze a zdalo sa vám, že je tiež šetrné k životnému prostrediu, avšak v skutočnosti to nemusí byť tak. Rozhodnutie je na vás. Každopádne stále môžete urobiť zopár vecí, ktoré dokážu eliminovať váš strach, problémy a nakoniec aj dosiahnuť šetrenie peňazí.

1. Naneste vodu zo suda s dažďovou vodou len na pôdu okolo rastlín, nie na samotné rastliny. Pôda bude plniť úlohu filtra v prípade, že ste ju zmiešali s kompostom – pomáha tak zachyteniu zlúčenín ťažkých kovov, ktoré sú pre vaše rastliny hrozbou.

2. Udržiavajte svoj sud primerane čistý. Pravidelne ho oplachujte na konci každého vegetačného obdobia. Tak budete mať istotu počas celého leta. Ak sa vám bude zdať, že jeho obsah je špinavý alebo zapáchajúci, oplachujte aj častejšie s návalom zrážok.

3. Najistejším riešením, vďaka ktorému sa vyhnete nielen plesnivejúcemu sudu, ale tiež problémom s hadicami, ktoré sa vám neustále niekde zachytia a prúd vody v nich zasekne podľa toho, ako sa im kedy zapáči je automatický zavlažovací systém. Polievanie hadicou je predsalen namáhavé a zaberie pomerne veľa času. Prestavte si, že odteraz stlačíte len jediné tlačidlo a váš trávnik, či záhrada plná ovocných stromov sa polejú aj počas toho, ako v noci spíte. Ušetríte si námahu spojenú s pravidelným dezinfikovaním suda, najmä ak sa vo vašej záhradke vynímajú nielen kvety, ale ovocie a zelenina. Prekvapíte tiež susedov, ktorí vám budú závidieť! Rozhodnutie je samozrejme na vás. V USA má tento systém zavlažovania už viac ako 30 ročnú tradíciu. Prečo by sme mali zaostávať, keď Marlus Group s.r.o. je vám vždy nablízku?

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Text: PR článok

Foto: marlus.sk

Leave a Reply