Home / Ľudia / Šokujúce! Študent predáva svoju internetovú dušu

Šokujúce! Študent predáva svoju internetovú dušu

V najbližšej budúcnosti možno dáte prednosť aukciám s dátami pred dražbami so starodávnymi maľbami. Netušíte, o čom je reč? Apríl 2014 sa stal vo svete informačných technológií tak trochu zvratový. Môže za to holandský študent a jeho rozhodnutie predať všetky svoje internetové dáta.

Koľko to stojí?

Shawn Buckles šokoval svojich priateľov, ale aj celý svet. Uverejnil si najzvláštnejší inzerát, aký asi svet dosiaľ videl, v ktorom predával kompletné internetové dáta o svojej osobe. Obsahom mali byť jeho záznamy o polohe, lekárske údaje, obsah e-mailov, osobný kalendár, informácie zo sociálnej a mediálnej komunikácie. Súčasťou balíka boli aj jeho online rozhovory, preferencie spotrebiteľov, ako i celá história prehliadania internetu. Za tieto položky sa rozhodol zobrať 350 eur. Kúpili by ste?

Ako to funguje?

Pokiaľ by ste mali obrovskú firmu, ktorá zbiera informácie jediným kliknutím na položku google, keď hľadáte knihu, oblečenie, čokoľvek, zrejme by ste neváhali. Výmena informácií za peniaze teda prestáva byť vzdialená a stáva sa aj vďaka Shawnovi reálnejšou. Jeho dáta si napokon kúpil technologický spravodajský server The Next Web. Zatúžili ste predať všetky informácie, ktoré odovzdávate internetu? Nuž, zatiaľ neexistuje žiadny trh, kde by ste mohli použiť inzerát v znení Shawna Bucklesa. Je však pravdepodobné, že nám budúcnosť niečo podobné prinesie. Potom sa hodnota dát stanoví na základe vznikajúceho trhu, čím sa vytvorí tzv. pákový účinok.

Ďalší význam

Mnohí weboví odborníci sa zhodujú na tom, že dáta by sme mohli využiť aj ako filantropické zdroje. Namiesto mesačného daru charite tak môžete venovať osobné informácie. Výskum by mohol mať zasa prospech z Vašich zdravotných záznamov, ktoré by požul vo vývoji liečenia rôznych ochorení. Ďalšou možnosťou je výmena dát za niečo iné ako peniaze. Príkladom môžu byť poisťovne, ktoré znížia sumu poistenia na základe životného štýlu a údajov zhromaždených z Vašich osobných informácií. Tento typ výmeny naozaj funguje v poistení vozidiel, kde predpísaná výška poistenia závisí od záznamu Vašej jazdy autom.

Etika

Možno sa pýtate, čo bude s Vaším súkromím, alebo presnejšie, do akej miery prestanú byť digitálne záznamy o Vašej osobnosti osobné. Bucklesova aukcia vyvoláva viac otázok ako odpovedí. K tejto udalosti sa vyjadril aj vedec Jevgenij Morozov v komentári českého portálu HN: „Prečo by sme mali brániť tým, ktorí chcú v záujme vedeckého bádania poskytnúť zdravotné záznamy univerzitám či nemocniciam? V ideálnom prípade by tak ľudia mali robiť z charitatívnych podmienok, ale možno si predstaviť aj výnimky. Platiť ľuďom za ich dáta nie je samo o sebe nič zlé, zlo sa vkráda až v neskoršom štádiu.“ Ako ste na tom vy? Prijali by ste 350 eur za Vašu digitálnu dušu?

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Zdroj: livescience.com, technologie.etrend.sk

Foto: freedigitalphotos.net

Leave a Reply