Home / Ostatné / Zaujímavosti / Ako udržať ovocie čerstvé?

Ako udržať ovocie čerstvé?

Takmer tretina všetkých vyprodukovaných potravín na svete je podľa World Resources OSN zbytočná. Nová technológia, ktorá predlžuje životnosť čerstvého ovocia a zeleniny, môže však pomôcť minimalizovať to obrovské množstvo odpadu.

Je smutné, že strácame toľko potravín – najmä ovocia a zeleniny, ktoré by mohli nasýtiť stále rastúcu populáciu v niektorej z chudobnejších častí sveta. Je zrejmé, že naša schopnosť produkovať väčšie množstvo ovocia a zeleniny nie je jedinou zárukou pre celosvetovú bezpečnosť potravín. Musíme začať minimalizovať množstvo jedla, ktoré sa vyrába a potom „stratí“. Strata sa v najväčšom merítku prejaví, keď je jedlo rozliate v tranzite alebo je skazené. Jedná sa o neplánovaný výsledok poľnohospodárskeho procesu, alebo technické obmedzenie skladovania, infraštruktúry, balenia a uvádzania na trh.

broskyne

Kľúčovým spôsobom minimalizovania množstva stratených potravín sú technológie, ktoré môžu napomôcť tomu, aby potraviny vydržali dlhšie bez straty živín.

Musíme optimalizovať jedlo, ktoré sme už vyrobili a to najmä v rozvojových krajinách. To možno dosiahnuť tým, že výrazne zlepšíme spôsob, akým je jedlo spracovávané po zbere. Mali by sme sa uistiť, že techniky sú šetrné k nášmu životnému prostrediunie sú škodlivé pre človeka.

Sme presvedčení, že rozvoj techniky riadenia prírodných produktov je cestou vpred najmä preto, že tieto prírodné biologické produkty môžu tiež prispieť k tradičnej medicíne. Dúfajme, že už čoskoro budeme môcť vytvoriť lepší spôsob, ako znížiť obrovské množstvo straty potravín.

Najnovšie zistenia:

  • Chitosan, prírodný produkt získavaný zo škrupín kôrovcov, sa preukázal ako účinný prostriedok na predĺženie životnosti ovocia (napr. papája). 
  • Kombinovanie chitosanu a arabskej gumy (tvrdé šťavy získané z agátu) môže oddialiť dozrievanie banánov. Taktiež napomáha k zlepšeniu kvality a trvanlivosti paradajok. 
  • Škoricový olej – spomaľuje hnitie (banány) a predlžuje skladovateľnosť až na 28 dní. 
  • Vedci v súčasnosti skúmajú hnilobný proces aj prostredníctvom nanotechnológie a snažia sa predchádzať ochoreniam, ktorými trpí ovocie po zbere. 

Rady na záver:

  • Niektoré druhy ovocia a zeleniny produkujú pri dozrievaní plyn s názvom etylén. Tento plyn môže spôsobiť predčasné dozrievanie ostatných potravín v okolí, ktoré sa stanú citlivejšie. Potraviny preto oddeľujte. 
  • Citrusovým plodom predĺžite život uložením do chladničky v sieťovine alebo perforovanom v plastovom sáčku.
  • Kupujte iba toľko, koľko toho v ten deň (maximálne na druhý) zjete. Ak si všimnete zhnité potraviny, okamžite ich vyhoďte, hoci druhá polovica plodiny vyzerá ešte v poriadku.
  • Ovocie uskladňujte v uzavretých nádobách, aby sa zabránilo rozkladu. K predĺženiu trvanlivosti tiež napomáha horúca voda a blanšírovanie. 
[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Zdroj: livescience.com

Foto: freedigitalphotos.net

Leave a Reply