Home / Ostatné / Zaujímavosti / Šťastné sliepky znášajú chutné vajíčka

Šťastné sliepky znášajú chutné vajíčka

Bez ohľadu na to, či sa o varenie v domácnosti stará žena alebo muž, určite sa žiadny poriadny kuchár nezaobíde bez čerstvých vajíčok. Chutný koláč, domáca majonéza alebo “obyčajná” omeleta. Pokiaľ však zistíte, že ste ich dnes zabudli kúpiť, je po Vašich plánoch. Výhodu majú ľudia, ktorí doma chovajú sliepky, a tak majú vždy zásobu 100% čerstvých vajíčok. Avšak, nie každému sa tento spôsob života páči, a preto si niektoré potraviny radšej zájdu kúpiť. Okrem toho, nie každý si môže dovoliť chov sliepok, napríklad preto, lebo na to nemá vhodné priestory a dostatok času. Aj keď žijeme v modernom svete a technológie dosiahli výrazné zlepšenie, musíme uznať, že vyprodukovať toľké množstvo potravín a ingrediencií je náročné už v tom ohľade, aby sa vždy dostali k zákazníkovi čerstvé. V tejto súvislosti neraz vychádza najavo, čo vlastne konzumujeme a odhliadnúc od toho, ako nás niektorí výrobcovia vodia za nos, v konečnom dôsledku sa náš spôsob stravovania odzrkadľuje na našom zdraví. Ale to predsa už všetci dobre poznáme.
Poďme sa ale teraz detailnejšie zamerať na to, čo sme naznačili už v úvode tohto článku. Okrem kvality mäsa, slepačie vajíčka sú druhým najdiskutovanejším problémom, ktorý sa týka produkcie a dovozu potravín. Stačí si len predstaviť, v akých priestoroch a podmienkach sliepky prežívajú. Hneď nás prejde chuť. Ako dobre vieme, problém s veľkochovom hydiny sa netýka iba Slovenska, dobre známe sú aj prípady od susedných Poliakov. Aj napriek tomu, že sa nám toto zaobchádzanie nezdá správne, nezmôžeme nič. Aspoň zatiaľ nie.

sliepka

Vyspelé krajiny sa však konečne rozhodli bojovať za správnu vec. Vo svete sa objavujú malé firmy, ktoré sa zaoberajú humánnejším spôsobom chovu sliepok a snažia sa pre tieto zvieratá pripraviť prirodzené podmienky. Jednou z takýchto spoločností je aj populárna Happy Eggs (Veľká Británia). Už priamo z ich motta „Šťastné sliepky znášajú chutné vajíčka“ vyplýva zámer, ktorý podrobnejšie opisujú aj na svojej oficiálnej web stránke. Svoje sliepky nazývajú “dievčatá“ a snažia sa pre ne vytvoriť to najvhodnejšie prostredie pre znášanie kvalitných a zdravotne bezchybných vajíčok. Tieto sliepky majú to šťastie, že poznajú jas slnečných lúčov a majú dostatok miesta na to, aby sa voľne pohybovali po zelenej tráve, či šťastne hrabali v hline. Pre túto spoločnosť ale nie je dôležité iba to, aby vytvorili vhodné podmienky na chov sliepok, ale aby im dopriali pocit pohodlia a šťastia. Aj preto spolupracujú s tímom vedcov a profesorov z univerzity v Bristole a snažia sa nájsť rôzne spôsoby na to, aby tieto operence udržali v úplnej pohode, zrelaxované a hlavne bez stresu. Prečo to robia? Jednoducho preto, lebo veria, že tak ako matka, ktorá kojí svoje dieťa, prenáša naň svoje pocity, tak aj sliepky prenášajú tie svoje do vajíčok. Ak budú v pohode nositeľky, budú chutné aj ich vajíčka, ktoré majú najväčšie žĺtka zo všetkých.
Vo Veľkej Británii sa produkty tejto spoločnosti stali veľmi populárne. Kto vie, ako by reagovali ľudia u nás. Našiel by sa niekto, kto by takúto firmu podporil alebo vôbec založil? Nechajme sa prekvapiť, možno sa naša krajina nechá od ostatných inšpirovať aj v tom pozitívnom slova zmysle.

vajicka

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Zdroj: thehappyegg.co.uk

Foto: freedigitalphotos.net

Leave a Reply