Home / Cestovanie / Turizmus rozširuje svoje možnosti

Turizmus rozširuje svoje možnosti

Nasledujúca zastávka – Vesmír!

Časy Leonarda Da Vinciho sú už dávno preč a s nimi aj predsudky o tom, že lietať v oblakoch je nemožné. Vďaka vytrvalosti vynálezcov a fantázii umelcov máme možnosť používať technológie, ktoré nás nielen bezpečne a rýchlo prepravujú z jedného konca sveta na druhý, ale prinášajú so sebou aj nezabudnuteľné zážitky. 

Ak už sa raz niečo vymyslí, neustále sa to zdokonaľuje. Odrazu si ľudia povedali, že sa naďalej nenechajú obmedzovať atmosférou, ale posunú techniku lietania na celkom inú úroveň, až do nekonečného vesmíru. Počas niekoľkých rokov sa podarilo už mnoho mimozemských výletov, ktorých výsledkom sú zaujímavé informácie a nové poznatky. Rakety obsahujú inteligentnejšie a bezpečnejšie vybavenie ako kedysi, ale aj prepracovanejšie spôsoby prenikania do neznáma. Vďaka tomu môžu zistiť, aký je to pocit opustiť brány reality.
Áno je to tak! Čo sa nám kedysi zdalo byť nemožné, je iba krôčik pred uskutočnením. Už dlho sa rozprávalo o tom, že si jedného dňa bude možné kúpiť letenku na špeciálny dopravný prostriedok, ktorý nás zavezie až do ďalekého vesmíru. Po dlhom plánovaní sa dostáva arizonský projekt do konečnej fázy. Minulý týždeň sa uskutočnil prvý skúšobný let. Do výšky viac ako 20 míľ nad Zemou odštartoval z Roswelltovho letiska špeciálne upravený balón (spolu s kapsulou určenou na prepravu osôb). Pri tomto lete išlo hlavne o to, aby sa po prvýkrát vyskúšalo, ako fungujú všetky komponenty spolu. Bola to akási zmenšená verzia výsledného letu, kde balón je iba tretinou toho, ktorý by sa mal používať pre “zákazníkov“ v skutočnosti a kapsula má iba 10% veľkosti tej, ktorá sa plánuje do budúcnosti.

Ako sa spoločnosť vyjadrila, let dopadol veľmi dobre, a preto sa už čoskoro môžeme tešiť na ďalší významný krôčik v našej histórii. Uskutočnenie prvých letov sa plánuje realizovať v rokoch 2015-2016. Za dvojhodinový let vo výške približne 22 míľ nad Zemou si cestovateľ zaplatí $75,000. “Návštevníci si môžu užiť výnimočný pohľad na krásnu panorámu Zeme zo všetkých možných uhlov, rovnako ako pozorovať Slnko pomaly stúpajúce nad zakrivenie našej planéty, ktorá je zavesená akoby v čiernom a nekonečnom vesmíre,” uviedla spoločnosť s Arizony v tlačovej správa.
Je pravda, že ako mnoho ďalších exkluzívnych vymožeností, ani túto si nemôže dovoliť len tak každý. Treba však uznať, že veda a technika otvárajú nové možnosti nám i ďalším generáciám. V konečnom dôsledku, ako môžeme sami vidieť, aj nemožné veci sa stávajú skutočnosťou a neustále sa zdokonaľujú. Ostáva nám už iba dúfať, že nás aj naďalej budú posúvať smerom vpred, a my sa tak vďaka nim budeme môcť dotknúť svojich snov.

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Zdroje : azcentral.com, newsdaily.com

Foto: freedigitalphotos.net

Leave a Reply