Home / Zdravie / Nedostatok pohybu Vás ohrozuje!

Nedostatok pohybu Vás ohrozuje!

Práca v kancelárii – Ako sa zbaviť tohto rizika?

práca

Všetci dobre vieme, že pitie alkoholu, fajčenie a prejedanie škodí nášmu zdraviu. Aj napriek tomu, že sa snažíme týmto zlozvykom vyhýbať, alebo sa ich chceme zbaviť, číhajú na nás aj iné nebezpečenstvá, ktoré si občas ani sami neuvedomujeme. Zdravie ľudí, ktorí vykonávajú svoju prácu v sede, je výrazne ohrozené. Keďže takéto povolania neumožňujú dostatok pohybu po dobu minimálne 8 hodín, nedostatok pohybu po určitej dobe prináša so sebou prvé príznaky problémov.
Medzi najčastejšie sa radia problémy s nohami, kĺbmi, znížená imunita, s čím je spojené zvýšené riziko rôznych ochorení, stuhnuté svalstvo v oblasti krku a chrbtice, problémy s krvným tlakom, váhou, srdcovocievne ochorenia a ďalšie. Prečo je to tak? Existuje tu veľmi jednoduché vysvetlenie. Naše telo je prispôsobené tomu, aby sa dokázalo pohybovať, preto máme kĺby a svaly, ktoré sa dokážu natiahnuť, alebo kostru rozdelenú na toľké množstvo jednotlivých článkov. Pohyb je pre náš organizmus prirodzený, a preto sa pri jeho nedostatku začína búriť. Dnešná doba je však usporiadaná tak, že niektorí ľudia sa riziku, ktoré sedavé zamestnanie prináša, nemôžu úplne vyhnúť. Magazín pisem.sk Vám chce ponúknuť pár rád, ktoré odporúčajú lekári a profesionálni fyzioterapeuti tým, ktorí sa chcú podobným problémom vyhnúť.

Tipy, vďaka ktorým zostanete aktívny počas celého dňa

1. Je dobré, ak sa aspoň počas telefonovania postavíte alebo prejdete po kancelárií. Ostať v pohybe môžete aj v prípade, že si kopírovacie zariadenie umiestníte na druhej strane miestnosti. 
2. Dlhé sedenie sa odrazí aj na Vašom krvnom obehu. Je dôležité, aby tí, ktorí presedia väčšinu pracovnej doby na jednom mieste, po práci vyhľadávali aktivity, ktoré im umožňujú pohyb. Určite nie je správne, ak podľahnete únave a zvyšok dňa presedíte na gauči pred televízorom!
3. Pravidelné prestávky rozvíjajú kreativitu a zlepšujú celkový výkon. To, že sa stretávate a rozprávate s inými ľuďmi Vám 100% pomáha udržať mozog v pozore, a tak sú aj Vaše reakcie rýchlejšie. Rovnako aj ľudia, ktorí majú ťažkú manuálnu prácu (alebo pracujú na smeny) by nemali zabúdať na chvíľkový oddych, aby sa nevystavovali nebezpečenstvu.
4. Dodržujte prestávku na obed. Robte všetko pre to, aby ste tento čas strávili relaxačne, určite neostávajte v kancelárii a už vôbec nepracujte! Snažte sa udržať v pohybe, poprechádzajte sa a načerpajte nové sily.
5. Určte si rôzne signály, po ktorých sa na pár minút prejdete a prekrvíte si nielen mozog, ale aj celé telo. Ak Vám napríklad príde nový e-mail, použite to ako “signál“ na to, že sa máte trošku popreťahovať.
6. Umiestnite predmety, ktoré pravidelne používate na miesta, kam nedosiahnete. Aj keď Vás to bude otravovať, aspoň sa tak prinútite urobiť pár krokov navyše.
7. Ani počas Vašej práce neostávajte bez pohybu. Pravidelne sa snažte zmeniť pozíciu, aj keď len o pár centimetrov, pohybujte nohami a pravidene sa popreťahujte. Zabránite tak čiastočnému odkrveniu končatín a nepodľahnete únave.

beh
Ako vidíte, občas stačí naozaj málo na to, aby ste pre svoje telo urobili niečo užitočné. Tieto malé zvyky nielenže pomôžu znížiť riziko vzniku rôznych ochorení a problémov, ktoré sú najčastejšie spojované práve s nedostatkom pohybu, ale tiež Vám dodajú energiu a zvýšia výkonnosť. Preto si uvedomte, že menej je niekedy viac. Nenechajte sa zatiahnuť do práce natoľko, aby ste zabúdali na to najpodstatnejšie – na Vás a Vaše zdravie.

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Zdroj : express.com

Foto: freeimages.com

Leave a Reply