Home / Blog / PR články / Koľko jazykov ovládaš, toľkokrát narastajú tvoje šance

Koľko jazykov ovládaš, toľkokrát narastajú tvoje šance

jazykova skolaAj takto by sme mohli v súčasnosti preštylizovať známu vetu. Jazyky otvárajú nielen bránu do sveta, ale tiež do lukratívneho zamestnania, na skvelú a dobre platenú pozíciu. Až 62% účastníkov jazykových kurzov sa učí cudzí jazyk kvôli práci. Iba 3% to robia preto, lebo ich to baví. Jazykové zručnosti, vo väčšine prípadov slovom i písmom, sa stali tradičnou požiadavkou zamestnávateľov. Dnes už ani angličtina pre deti nie je také boom ako kedysi. Stala sa jednoducho nevyhnutnosťou. Napriek všetkému sú medzi nami stále jedinci, ktorí majú v tomto smere značné medzery a nedokážu kvôli tejto bariére preraziť. Ak patríte medzi nich a na škole to bol práve cudzí jazyk, čo Vám robilo najväčší problém, poďte sa s nami pozrieť na to, ako sa s ním jednoduchšie popasovať. Atraktivita a znalosť medzinárodných jazykov z Vás spraví uchádzača zaujímavého pre pracovný trh a vyvedie Vás z priepasti drsnej konkurencie.

Bez efektivity sú to muky

Určite to poznáte, učíte sa nové slovíčka, ktoré aj tak čoskoro zabudnete, pretože ich vytlačia tie, ktoré ste sa naučili dnes. Všetko sa Vám to pletie, nerozumiete gramatike a chýba Vám motivácia. Áno, takto je to na zaplakania. Nikto netvrdí, že sám sa nedokážete cudzí jazyk naučiť. Mnohí ho ovládajú iba vďaka tomu, že sledovali zahraničné televízne stanice. Dohovoria sa bez problémov, no písať neovládajú. Najistejšie sú preto jazykové kurzy. Bratislava, ale i iné mestá, dnes ponúkajú rôzne moderné metódy, ako i zahraničné študijné pobyty, či služby profesionálnych zahraničných lektorov. Jednoducho sú to odborníci, ktorí vedia ako na to a majú overené efektívne postupy. V nemalej miere však záleží i na tom, kedy sa štúdiu venujete. Vo väčšine prípadov navštevujeme jazykové školy popoludní alebo večer, tu je však efektivita oveľa nižšia ako v ranných hodinách. Pokiaľ si teda opakujete slovíčka, tak to robte skôr ráno. V súčasnej dobe to jazykové školy riešia veľmi šikovne a to tak, že otvárajú aj víkendové kurzy. Profesionálna výučba má plusy i v tom, že je pravidelná, ste nútení konverzovať a podobne.  

Najlepšia je kombinácia kurzu a domáceho hravého učenia

Ak už ste vyhľadané kurzy angličtiny Bratislava, Žilina či Košice zúžili na jeden konkrétny, nemali by ste definitívne vypustiť domáce učenie. Nerobte však z toho vedu a neprepadajte apatii. Urobte si z učenia radosť. Píšte si nové slovíčka na malé kartičky s prekladom na opačnej strane. Pomáha tiež, ak si ich vložíte napríklad do kabelky a nakuknete na ne v práci alebo v autobuse. Ak máte možnosť komunikovať s cudzincom, alebo niekým, kto tento jazyk ovláda, tak neváhajte. Nebojte sa chýb, práve vďaka ním sa cudzí jazyk učíte. Nájdite si na sociálnej sieti priateľov zo zahraničia a dopisujte si. Uznávame, že jazykové učebnice sú vo väčšine prípadov nudné, lepší je preto počítačový program, ktorý dokáže napríklad upravovať Vašu výslovnosť a pomôcť s cvičeniami. V neposlednom rade sú to filmy v pôvodnom znení, hudba, ale aj čítanie kníh, časopisov a zahraničných webov.

Ak máte možnosť vycestovať, neváhajte!

Jazykové pobyty v zahraničí sú neoceniteľnou súčasťou zdokonaľovania sa v cudzom jazyku. Veková hranica pritom neexistuje. Nemusíte sa zbytočne podceňovať tým, že ste na takéto niečo už starý. Pokiaľ nemáte za hranicami priamo priateľov alebo rodinu, zamerajte sa na overené spoločnosti, ktoré Vám pobyt sprostredkujú. Výhodné je i to, ak si zájdete do zahraničia na pár mesiacov brigádne privyrobiť. Spojíte tak príjemné s užitočným. Pre Európana je okrem angličtiny určite atraktívna aj nemčina. Na zahodenie preto nemusí byť ani kurz nemčiny. Bratislava je od Rakúska čo by kameňom dohodil, a preto sa Vám znalosťou tohto jazyka otvára opäť jedna skvelá príležitosť. Držíme Vám palce a hlavne hlavu hore. Môžeme Vás ubezpečiť, že každý má bunky na cudzie jazyky, len treba nájsť tú správnu metódu.

Foto: freedigitalphotos.net

Leave a Reply