Home / Blog / PR články / Prečo študovať vysokú školu?

Prečo študovať vysokú školu?

V poslednom čase pomerne často nachádza človek články o úspešných ľuďoch, ktorí nepotrebovali študovať resp. doštudovať vysokú školu. Veľa z nich aj tvrdí že nepokračovať v štúdiu po strednej škole bolo ich najlepšie rozhodnutie. Je tomu ale naozaj tak? Vysoká škola môže osobnosť zmeniť, ale určite nie tak radikálne. Schopnosti na základe ktorých, ľudia dosiahli svetoznámi úspech sa predsa nemôžu stratiť. Ak majú skvelý nápad, Samozrejme netreba strácať čas a treba ho začať realizovať. Naopak mnohým ľuďom vysokoškolské štúdium pomohlo dosiahnuť úspech a k tomu adekvátne finančné zabezpečenie. Je preto veľa dôvodov prečo študovať vysokú školu.

Dôvod sa osamostatniť

Až do strednej školy na žiakov niekto dohliada a kontroluje. Čí už sú to rodičia, učitelia alebo triedna učiteľka, vždy na študenta dáva niekto pozor. Na vysokej škole je všetko inak. Je len na študentovi ako si čo zariadi. Internát, rozvrh cvičení, ostatné školské povinnosti, stravu a ďalšie veci všetko je na ňom. Nikto z pedagógov alebo pracovníkov školy vám nič nebude pripomínať. Čas na splnenie povinností si musíte manažovať sami. Dokonca aj diplomovú prácu si musíte vybaviť. Čo je ale niekedy aj dobré, lebo niektoré firmy ponúkajú možnosť vypracovať diplomové práce v priamej spolupráci v podniku s reálnym prostredím. Keď si toto všetko zariadite, mnohonásobne sa vám to vráti v budúcnosti, či už v zamestnaní alebo pri budovaní vlastného podnikania.

obrazok_preco_studovat_vysoku_skolu

Spoznávanie nových ľudí

Človek na vysokej škole stretne veľa nových ľudí. V rámci VŠ a univerzít sa v jednotlivých ročníkoch a školských krúžkoch stretávajú študenti z celého Slovenska. V rámci školy človek príde do kontaktu s ľuďmi z východného, stredného i západného Slovenska ale aj z Čiech. Stačí pomôcť českému spolužiakovi so slovenčinou a pre neho už “seminární práce” nebude problém. On vám potom pomôže s niečím iným. Ak sa vytvorí dobrý krúžok je to veľká výhoda. Navzájom sa môžete učiť, zdieľať informácie o testoch, skúškach a tak. Na internáte zase študent stretne nových spolubývajúcich. Na chodbách internátu spozná ďalších nových známych a kamarátov.  Takto získané kontakty môžu pretrvať po celý život.

Získať nové vedomosti

Pri výbere školy by mal byť najdôležitejší parameter kvalita vzdelávania. Treba sa snažiť dostať na najlepšiu univerzitu a na daný odbor, ktorý vás najviac baví. Mať možnosť študovať to, čo človeka zaujíma a zároveň na prestížnej univerzite je na nezaplatenie. Keď sa študent bude riadne snažiť, získa znalosti, poznatky a schopnosti, ktoré mu otvoria príležitosti na Slovensku aj vo svete.

Možnosti cestovať a spoznať nové krajiny počas štúdia

V rámci programu európskej únie Erazmus+ je možnosť vycestovať na iné európske univerzity. Kvôli blízkosti často Slováci odchádzajú do Česka, kde žiaľ aj ostávajú natrvalo. Dokonca aj ako pedagógovia, lebo výskum je tam podporovaní viac ako u nás a tým aj česká dizertační práce má často väčšiu kvalitu. Tí odvážnejší sa môžu odhodlať študovať aj mimo Európy. Svojou kvalitou sú známe predovšetkým prestížne univerzity v USA. Sú ale aj iné možnosti. Kanada, Austrália, Japonsko, Čína a iné ázijské štáty sú tiež zaujímavou alternatívou pre vycestovanie. Dalo by sa povedať, že už na každom kontinente sa dá nájsť krajina s kvalitnými vzdelávacími inštitúciami, ktoré radi príjmu zahraničných študentov.

Foto: freedigitalphotos.net

Leave a Reply