Home / Blog / PR články / Zima sa blíži a s ňou aj povinné zimné pneumatiky

Zima sa blíži a s ňou aj povinné zimné pneumatiky

Nezanedbanie povinnosti používania zimných pneumatík počas zimnej sezóny alebo v prípade súvislej vrstvy snehu na vozovke patrí k črtám každého zodpovedného vodiča. Zamedzuje sa tým vzniku nebezpečných situácii počas jazdy, zlepšuje sa správanie auta za zhoršených podmienok a skracuje sa brzdná dráha. V konečnom dôsledku dochádza k ochrane životov a zníženiu pravdepodobnosti vzniku škody na majetku. Zimné pneumatiky sa od tých letných výrazne líšia, a preto tvoria neprehliadnuteľnú súčasť prevádzky vozidla v zimných mesiacoch.  

Zázračná hranica 7°C

Použité materiály, spracovanie a dizajn pneumatík predurčujú túto teplotnú hranicu za kľúčovú, čiže teplotu, pri ktorej sa teoreticky všetky typy pneumatík správajú podobne. Samozrejme, ide o priemer z každej skupiny za predpokladu ideálnych podmienok. Pod 7°C sa už odporúča použitie zimných pneumatík (ako za suchého, tak aj za mokrého počasia), keďže svojimi vlastnosťami vykazujú lepšie výsledky v porovnaní s letnými alebo celosezónnymi pneumatikami. Tieto vlastnosti sú výsledkom mäkšej zmesi použitej na výrobu pneumatík so zvýšeným obsahom oxidu kremičitého a v neposlednom rade aj samotným dizajnom dezénu, ktorý okrem hlbších žliabkov obsahuje aj množstvo ozubených štrbín starajúcich sa o lepšiu priľnavosť.

novinky-zima2014

Ušetrím, ak si zakúpim celoročné pneumatiky?

Častou chybou vodičov SUV a štvorkoliek je predpoklad, že na stabilitu v zime je postačujúci pohon všetkých kolies pneumatiky, ktoré sú vhodné na celoročné použitie. Platí to len v prípade miest a malého nájazdu, v opačnom prípade celoročné pneumatiky neposkytujú vlastnosti porovnateľné so zimnými. Plechové disky sú homologované pre všetky bežné vozidlá, takže si môžete vybrať takúto neutrálnu alternatívu, ale k dispozícií sú aj rôzne špecifické varianty. Váš výber závisí od parametrov v technickom preukaze, vkusu a financií, ktoré ste ochotný do diskov investovať.  

Ako si správne vybrať zimné pneumatiky?

V televízii a na internete sú mnohé testy zimných pneumatík porovnávajúcich kvalitu zimných pneumatík na základe rôznych kritérií – priľnavosť, hlučnosť, energetická náročnosť a nakoniec samozrejme cena. Nie vždy však platí, že drahšie sú lepšie. V skupine tzv. značkových pneumatík sa vedie neľútostný boj o každého zákazníka a je si skutočne z čoho vyberať. Pri výbere sa hlavne treba zamerať na osobné preferencie, keďže ideálne pneumatiky neexistujú. Niektoré modely budú prirodzene hlučnejšie, ale zabezpečia lepšiu stabilitu, iné zase najvyššiu priľnavosť, no za cenu väčšej miery opotrebovanie oproti konkurentom. V zásade by sa každý mal uistiť, že vybrané pneumatiky nie sú príliš dlho skladované predajcom. To sa dá zistiť na základe štvormiestneho čísla na bočnej strane gumy – prvé dve číslice označujú týždeň a posledné rok výroby. Zvyšok je už na klientovi a preferovanej charakteristike.

Pevne veríme, že si svoje pneumatiky dobre vyberiete a aj túto zimu si užijete bezpečnú jazdu.

Foto: pneumatiky.sk

Leave a Reply