Home / Cestovanie / 4 bomba destinácie v Čiernej hore

4 bomba destinácie v Čiernej hore

Čierna hora je nádhernou a neopozeranou dovolenkovou destináciou. Niektorí ju nazývajú európskym tajomstvom, ktoré však turisti pomaly začínajú odhaľovať. Príjemne vás prekvapí nielen nižšími cenami (a platí sa tu v eurách), ale aj prírodnou scenériou. Z jednej strany šumiace more a z tej druhej nádherné skaly… ide o raj na zemi. Montenegro skutočne má čo ponúknuť, či už sa zaujímate o aktívny odpočinok, vodné športy, vylihovanie na slniečku alebo turistické pamiatky. Pozrite sa s nami na štyri najlákavejšie miesta v Čiernej hore, ktoré by ste určite mali pri plánovaní dovolenky zvážiť.

kotor-katedrala

Kotor

Historické centrum mestečka Kotor má historické počiatky v 12. storočí. Vďaka svojej stredovekej architektúre patrí i do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. O zálive Kotor sa mnohí cestovatelia vyjadrujú ako o jednom z najkrajších na svete. V meste nájdete bludisko uličiek s mačacími uličkami, nádherné kostolíky a množstvo barov i reštaurácií. Pri návšteve určite nevynechajte Katedrálu svätého Tryphóna, Kostol svätého Lukáša a svätého Mikuláša.

 

Perast

Ďalšie drobné mestečko zo svetového dedičstva UNESCA. Počet miestnych obyvateľov je len čosi menej ako 500. A, predstavte si, do mesta sa autom nedostanete. Z Kotoru to do Perastu nie je ani 10 minút, no ide o absolútne odlišný svet. Život akoby sa tu spomalil. Z mestečka sa môžete vydať na návštevu dvoch ostrovčekov (ktoré pre Čiernu horu nie sú typické, nemá ich mnoho). Neďaleko Perastu tiež nájdete veľmi zaujímavý ľuďmi vytvorený ostrovček. Podľa legendy ho vytvorili rybári, ktorí našli na tomto mieste kameň s obrazom panny Márie a Krista. Rozhodli sa, že ide o znamenie, ktoré im vraví, aby presne tu postavali kostol zasvätený práve matke božej.

lovcen-mausoleum

Národný park Lovćen

Lovćen jednoducho pri návšteve Montenegra vynechať nemôžete. Národnému parku dominuje rovnomenný vrch vysoký 1 750 metrov. A národný park vám neponúka len nádhernú prírodu, ale i mauzóleum Njegos, ktoré sa rozkladá na druhom najvyššom kopci parku s názvom Jezerski. Vyškriabať sa doňho budete musieť po vyše 450 schodoch, ale tá námaha bude stáť za to. Pri dobrom počasí uvidíte cez 80 % celej krajiny.

sveti-stefan

Sveti Stefan

Len niekoľko kilometrov od najobľúbenejšej dovolenkovej destinácie Čiernej hory – Budvy – nájdete mestečko Sveti Stefan. Ak ste niekedy dostali pohľadnicu z Čiernej hory, s veľkou pravdepodobnosťou na nej bol práve pohľad na Svetieho Stefana. Táto malá rybárska dedinka, ktorej historické centrum vyrástlo na ostrove vzdialenom len 30 metrov od pobrežia, prerástla časom do lákavej dovolenkovej destinácie. Dnes ponúka luxusné ubytovanie v tradičnom štýle. Stefan sa bude najviac páčiť tým, ktorí sú na dovolenke ochotní siahnuť hlbšie do vrecka. Centrum mesta totiž odkúpil luxusnejší hotel, ktorý vlastní i súkromnú pláž. Aj keď sa nebudete chcieť ubytovať (za zhruba 90 eur na noc) priamo na ostrove, za návštevu určite stojí.

 

Plánujete cestu po Čiernej hore? Najlepšie urobíte, ak si zoženiete ubytovanie sami. Môžete si ho zarezervovať prostredníctvom internetu ešte pred cestou a nemusíte sa potom obávať toho, že na poslednú chvíľu nič nezoženiete. Ak plánujete cestu do Montenegra autom, nezabúdajte, že ide o dlhú cestu. Odporúčame vám si ju rozdeliť na dve časti a prespať jednu noc v Chorvátsku.

 

Zdroj obrázkov: freeimages.com a pixabay.com