Home / Bývanie / Porazte najväčšieho nepriateľa domácností – vlhkosť

Porazte najväčšieho nepriateľa domácností – vlhkosť

Vlhkosť v dome či byte je nepríjemná záležitosť. Nemusí vzniknúť len tak, že nás vytopí sused alebo nám vytečie práčka. Vlhké priestory vznikajú systematicky vďaka nekvalitnej izolácii. Vlhké priestory v domácnostiach vznikajú hlavne v kúpeľni, pivnici či kuchyni, ak nechceme, aby náš domov pohltili plesne, ktorých sa len veľmi ťažko zbavíte raz a navždy, musíte ísť do boja proti vlhkosti. Domáci odvlhčovač vzduchu dokáže zachytiť za deň až 20 litrov vody a to je pre vás ten pravý bojovník.

CFO-16E-228x228

Aký odvlhčovač si vybrať?

Výber odvlhčovača záleží od veľkosti priestoru, ktorý chceme zbaviť vlhkosti. Na bežné menšie priestory nám stačia domáce odvlhčovače, ktoré dokážu zozbierať denne už vyššie spomenutých 20 litrov vody, ak sú však rozmery vlhkého priestoru väčších rozmerov – sklady, podzemné garáže či priestory vystavené náročným poveternostným podmienkam, je uvažujte o kúpe profesionálneho odvlhčovača. Ponuku odvlhčovačov vzduchu spoločnosť Vzdusin.sk, ktoré vám pomôžu zbaviť sa vlhkosti, si pozriete, ak kliknete tu. V prípade že máte vlastný bazén, je najlepšie používať špeciálne odvlhčovače určené práve na tento účel – bazénový odvlhčovač dokáže denne získať až 6-násobne viac ako domáci, teda 120 litrov vody.

Typy odvlhčovačov

Poznáme dva základné typy odvlhčovačov, ktoré pracujú na rôznych princípoch – kompresorový a adsorpčný. Pozor, nie absorpčný. Kompresorový typ odvlhčovačov je najrozšírenejší, obsahuje vovnútri chladivú látku a kondenzačnú dosku. Práve preto sa odporúča používať pri teplotách vyšších ako 10°C – kondenzačná doska sa zachladí, teplejší vzduch so zrazenou vodou sa nasaje dnu, tu sa zmení späť na vodu a odvedie sa do nádrže. Tieto odvlhčovače dokážu denne získať až 100 litrov vody.

Druhým typom sú adsorpčné odlhčovače, ktoré fungujú na opačnom princípe ako tie kompresorové – vnútri sa zohrejú na vyššiu teplotu, ako je okolitý vzduch, ktorý následne nasajú a premenia ho na vodu. Práve preto sa odporúča ich používať pri teplote nižšej ako 10°C. Ak ste len teraz spozorovali, že vám začnú vlhnúť steny či podlahy, poponáhľajte sa a kúpte si domáce odvlhčovače za výhodné ceny, ich cena je zanedbateľná s nákladmi na drahé a komplikované odstraňovanie plesní.