Home / Blog / PR články / Likvidácia spoločnosti, firiem a podnikov

Likvidácia spoločnosti, firiem a podnikov

Ukončenie činnosti firmy väčšinou nebýva nič príjemné.  Aj keď môžete cítiť, že ste na vrchole, žiadna firma nie je a nikdy nebude odolná voči nástrahám, ktoré samotné podnikanie prináša. Pokiaľ z nejakého dôvodu už nechcete podnikať a našli ste si zaujímavejšie miesto alebo ste vyhrali jackpot, vašu firmu by ste mali čo najskôr zrušiť. Firma, ktorá neukončila riadne svoju činnosť, má naďalej povinnosti voči štátu, a to aj v prípade, že vy už v nej nepracujete. S likvidáciou firmy teda nečakajte. No  vo väčšine prípadov sú spoločnosti ukončené z toho dôvodu, že nie sú schopné dosiahnuť svoje ciele a platiť záväzky. Práve od rozsahu zadlženia firmy závisí, či bude schopná aj naďalej fungovať alebo sa uskutoční likvidácia spoločnosti.

Likvidácia s. r. o. alebo inej spoločnosti je vlastne konečnou fázou obchodnej spoločnosti, kedy na základe rozhodnutia príslušného orgánu dôjde k ukončeniu činnosti. O celý tento priebeh sa stará likvidátor alebo firma, ktorá sa týmto zaoberá. Cieľom je rozpredať majetok spoločnosti a vyrovnať jej záväzky. Po výmaze z obchodného registra je činnosť spoločnosti ukončená. Výmaz firmy nie je časovo rýchla záležitosť a priebeh likvidácie je určený zákonom, čo sa však nedá zmeniť. Čo sa však dá ovplyvniť je výška likvidačného zostatku, teda peňazí, ktoré sa vyplácajú majiteľovi likvidačnej firmy na záver likvidácie. Nevhodne uskutočnená likvidácia spôsobí finančné straty, ktoré by majiteľovi teda nijak nepolepšili.

Výhody likvidácie firiem:

  • Spoločnosť si sama určí svojho likvidátora
  • Odmena je dohodnutá individuálne, na základe veľkosti firmy
  • Transparentnosť
  • Odbornosť
  • Bezpečnosť

Najvhodnejším spôsobom je vybrať si profesionálnu firmu, ktorá vykoná celú likvidáciu za vás. Profesionálnym prístupom odborníkov môžete dosiahnuť veľmi zaujímavé výsledky a získať likvidačný zostatok, o ktorom ste možno vôbec nepredpokladali. Úlohou likvidátora je okrem iného podať žiadosť o výmaz spoločnosti z obchodného registru. No táto činnosť sa koná až po ukončení likvidácie.

 

Foto imagerymajestic / freedigitalphotos.net