Home / Bývanie / Ako znížiť náklady na energie pomocou tieniacej techniky

Ako znížiť náklady na energie pomocou tieniacej techniky

Prioritou mnohých domácností je čo najvyššia úspora nákladov. Náklady na energie sa dájú znížiť montážou plastových okien, solárnych panelov, kvalitnej izolácie ale aj montážou vhodnej tieniacej techniky. Poďme si povedať niečo o tieniacej technike a jej ďalších výhodách.

Množstvo ľudí si s pojmom tieniaca technika automatický spája klasické interiérové žalúzie, ktoré má už snáď každý. Ponuka tieniacej techniky je dnes však už omnoho pestrejšia. Tieniace prvky sa rozdeľujú na:
– interiérové tieniace prvky
– exteriérové tieniace prvky
Medzi interiérové tieniace prvky patria: vertikálne žalúzie, klasické interiérové žalúzie, rolety twintex, rímske rolety, posuvné panelové steny, látkové rolety.
K exteriérovým tieniacim prvkom zaraďujeme: vonkajšie žalúzie, markízy, hliníkové rolety a screen rolety.

tieniaca technika

Interiérové tienenie

Vertikálne žalúzie

Vertikálne žalúzie sú často uplatňované v komerčných budovách, ale v posledných rokoch získava obľubu aj v domácnostiach. Montáž vertikálnych žalúzií je vhodná najmä na veľké okná a presklené steny. Slúžiť môžu aj na optické rozdelenie miestností. Vyznačujú sa jednoduchosťou a spoľahlivosťou. Ich dizajn a svetlá farba dokáže skvelo rozžiariť váš interiér.

Klasické interiérové žalúzie

V našich končinách najpoužívanejší tieniaci prvok, nachádza uplatnenie najmä v domácnostiach. Výhodou klasických žalúzií je nízka cena, ktorá garantuje splnenie požadovaných funkcií ako zatienenie interiéru a zamedzenie pohľadov z vonku. Aj tento typ tien. techniky napreduje, a tak je na výber množstvo odtieňov a druhov.

Twintex

Ide o najmodernejší prvok z interiérového tienenia. Je obľúbený najmä pre svoj dokonalý dizajn, ktorý urobí váš domov oveľa modernejší. Rolety twintex pozostávajú z transparentných a tieniacich pruhov, ktoré sú striedavo usporiadané. Pri rolovaní rolety twintex sa pruhy posúvajú, čo umožní ich vzájomné prekrytie a tým aj reguláciu svetla. Výhodou je jednoduchá údržba, montáž a samozrejme luxusný dizajn.

Rímske rolety

Rímske rolety sú spojením starovekého a moderného štýlu. Sú vhodné najmä na veľké okná a presklené steny. Ich výhodou je široká škála motívov a farieb, ktoré môžete zladiť so svojim interiérom. Na výber sú napríklad motívy so vzorom kvetín vhodné do kuchyne alebo moderné obrazce do obývačky. Rímske rolety sa skladajú z horizontálnych skladov, ktoré sú navzájom pospájané.

Posuvné panelové steny

Nazývané tiež Japonské steny sú v posledných rokoch tiež veľmi obľúbené. Využívajú sa nie len ako tieniaci prvok, ale napríklad aj na rozdelenie interiéru alebo k zakrytiu výklenkov a skríň. Panelové steny sa skladajú z hliníkových profilov a z tieniaceho materiálu.

Látkové rolety

Látkové rolety sú vhodným tieniacim a dekoratívnym prvkom. Ich výhodou je prijateľná cena, rozsiahly výber farieb a jednoduchá montáž.

Exteriérové tienenie

Markízy

Markízy sú vhodným tieniacim prvkom, ktorý vás ochráni pred slnkom a navyše skrášli váš exteriér. Markízy sú vhodné pre majiteľov rodinných domov, majiteľov bytov s balkónmi alebo lodžiami, ale aj pre majiteľov reštaurácií. Markízy v našej ponuke možno rozdeliť na
– Balkónové markízy
– Pergolové markízy
– Kazetové markízy
– Výsuvné markízy

Hliníkové rolety

Sú jedným z najúčinnejších tieniacich prvkov. Pomocou hliníkových roliet možno na 100 % zatieniť interiér. Hliníkové rolety majú navyše skvelé termo-izolačné vlastnosti a chránia vaše okná pred poškodením. Sú vhodné aj na odzvučnenie interiéru od exteriéru a naopak.

Screen rolety

Ide o moderný tieniaci prvok, ktorý je obľúbený najmä pre svoj pekný dizajn. Screen rolety obsahujú UV filtre , ktoré odrážajú nebezpečné žiarenie. Tento druh roliet vám nebráni vo výhľade von z interiéru, ale zabraňuje pohľadom z vonku.

Vonkajšie žalúzie

Vonkajšie žalúzie sa v posledných rokoch stali najpopulárnejším tieniacim prvkom. Pozostávajú z hliníkových lamiel, nosiča a laniek. Ich veľkou výhodou je moderný dizajn, trvácnosť a dobré termo-izolačné vlastnosti. Inštaláciou vonkajších žalúzií dokážete znížiť vaše náklady na energie až o 30%. Vonkajšie žalúzie dokážu odraziť až 85% svetla. Pre svoj moderný dizajn sú obľúbené aj u dizajnérov a architektov.

Ovládanie tieniacich prvkov

Väčšina tieniacej techniky z našej ponuky sa dá ovládať manuálne (pomocou lanka, šnúrky alebo retiazky) alebo el. pohonom. El. pohon možno ovládať diaľkovým ovládačom alebo slnečno-veternými senzormi. Tienenie sa tak bude spúšťať automaticky podľa klimatických zmien aj keď nebudete doma.

Zníženie nákladov

Pýtate sa ako teda tieniaca technika znižuje náklady. Najúčinnejšie prvky, ktoré znižujú náklady na energie sú vonkajšie žalúzie a hliníkové rolety. Pri silnom slnku sa slnečné lúče nedostanú do interiéru a sú odrážané ešte pred oknom, čím sa v interiéri znižuje teplota a znižuje sa tak nutnosť používania klimatizácie. V zimnom období zabraňujú tieto prvky úniku tepla aj o niekoľko desiatok percent, čo výrazne znižuje náklady na vykurovanie.
Tak isto aj interiérové tieň. prvky majú vplyv na výšku vašich poplatkov za energie, aj keď nie až tak výrazne ako exteriérové prvky.