Home / Zdravie / Počet Slovákov s demenciou stále rastie. Nevyhýba sa ani ľuďom pod 60 rokov

Počet Slovákov s demenciou stále rastie. Nevyhýba sa ani ľuďom pod 60 rokov

Môžeme si gratulovať, dožijeme sa vyššieho veku ako naši rodičia a starí rodičia. Nevýhodou je, že je pravdepodobnejšie, že budeme trpieť stareckou demenciou. Najväčším strašiakom je Alzheimerova choroba – práve 21. septembra je jej medzinárodný deň.

Počet chorých sa rýchlo zvyšuje

 

V krajinách Európskej únie trpí Alzheimerovou chorobou priemerne 1,55% obyvateľov. Slovenská republika je s 1,36% mierne pod únijným priemerom. “Vo vyspelých štátoch je počet chorých vyšší. Preto očakávame, že s ekonomickým a spoločenským rozvojom sa zvýši výskyt choroby aj u  nás,” uvádzajú odborníci v Správe o stave demencie za rok 2014.

 

Fakty o demencii v Slovenskej republike:

 

  • príčinou demencie je z 56% Alzheimerova choroba,
  • chorých je 143 000 Slovákov,
  • z toho sú ⅔ ženy,
  • každý 25. človek trpiaci demenciou je mladší ako 60 rokov,
  • medzi ľuďmi staršími ako 80 rokov, má demenciu každý 8.

 

Vedci stále hľadajú liečbu

 

Lekári zatiaľ nevedia, čo presne Alzheimerovu chorobu spôsobuje a nevedia ju úplne vyliečiť. Majú k dispozícii len lieky, ktoré priebeh choroby spomalia. Preto je zvlášť dôležitá prevencia.

 

Ako predchádzať Alzheimerovej chorobe:

 

  • Stále sa učte nové veci. Mozog je sval a keď ho nepoužívate, “zakrpatie.” Každodenné precvičovanie ho udrží v kondícii.
  • Venujte sa rôznorodým voľnočasovým aktivitám, ako sú napríklad stretnutia s priateľmi, záhradníčenie alebo hranie na hudobný nástroj.
  • Jedzte zdravo.
  • Pravidelne sa hýbte.

 

K lekárovi bežte zavčas

 

Medzi prvé príznaky nastupujúcej Alzheimerovej choroby patria výpadky krátkodobej pamäte. Človek si napríklad nepamätá, čo mal na raňajky. Ak sa bojíte, že chorobou trpíte práve vy, zájdite čo najskôr za svojím lekárom. Včas podané lieky dokážu chorobu výrazne spomaliť.

Pamäť ovplyvňuje aj kvalita spánku

 

Ak si nepamätáte nové veci, nemusí to ešte znamenať, že trpíte demenciou. Možno len zle spíte. Práve v spánku sa posilňujú spomienky a nové veci sa ukladajú na tie správne miesta v pamäti.

 

Ak máte zlý matrac a v noci sa budíte, tento proces je narušený a pamäť slabne. Preto sa oplatí investovať do kvalitného matraca. Nechajte si s výberom toho najvhodnejšieho poradiť v našom konfigurátore.