Home / Bývanie / Eurookná – estetická alternatíva, ktorá nezradí

Eurookná – estetická alternatíva, ktorá nezradí

Základný prvok eurookien tvorí drevený eurohranol zlepený tromi alebo štyrmi lamelami z kvalitného radiálneho reziva. Táto skutočnosť garantuje stálosť tvaru a výbornú kvalitu povrchovej úpravy, ktorá je podčiarknutá krycími ekologickými alebo lazúrovacími farbami. Krásny vzhľad a dlhodobá ochrana pred poveternostnými vplyvmi sú dominantou týchto typov okien. Za zmienku iste stojí skutočnosť, že pri výrobe je možné zužitkovať celé stromy, čím vzniká iba minimum prírodného odpadu. Vedeli ste, že eurookná vydržia pri správnej údržbe aj 100 rokov? Ak sa teda rozhodujete, aké okná zvoliť, práve tieto sa javia ako vhodná alternatíva, a to nielen kvôli svojej výdrži, ale aj z estetického hľadiska.

drevene okna2

Prečo je výber okien dôležitý?

Ako sú oči zrkadlom do duše, tak sú okná zrkadlom do domu. Ovplyvňujú celkový dizajn, ale i pohodlie. Vďaka nim preniká do nášho domova svetlo a môžeme konštatovať, že dotvárajú jeho celkovú atmosféru. Okrem toho plnia však aj dôležitejšiu funkciu. Hlavným poslaním okien je totiž izolácia. Ide najmä o energetickú izoláciu (zabraňovanie unikaniu tepla) a izoláciu od hlučnosti z vonkajšieho prostredia. Ak stojíte pred otázkou, aké okná zvoliť, potom v prvom rade dbajte na ich kvalitu. Nejde o investíciu, ktorá je na rok či dva, preto radšej dva razy merajte a raz režte. V prípade, že hľadáte dôveryhodného partnera, ktorý ponúka špičkový sortiment a prvotriedne služby, dovoľujeme si odporučiť Eurookná Kunaj.

Plast či drevo?

Na trhu sú dve základné skupiny okien. Jednu tvoria okná plastové, druhú drevené. Prvý a možno základný rozdiel je v cene. Je nepopierateľné, že plastové okná sú lacnejšie. Pokiaľ si ale zvolíte drevené eurookná z lepených profilov, priblížite sa cene zrovnateľnej s oknami platovými vrátane kovania. Plast podlieha poveternostným podmienkam oveľa výraznejšie ako drevo. Predajcovia síce často tvrdia, že tento typ okien nevyžaduje takmer žiadnu údržbu, no nie je to tak celkom pravda. Skôr alebo neskôr sa totiž na plastových oknách objavia problémy. Skúste sa zamyslieť, či ste niekedy na nich nevideli lúpajúcu fóliu s drevodekorom. Je to spôsobené striedaním teplôt, UV žiarením a tým, že plast sa pod vplyvom tepla rozťahuje. Drevené okná, alebo eurookná, ako ich zvykneme nazývať, majú svoje nepopierateľné výhody. Drevo je vo všeobecnosti pevný materiál, ktorý je schopný odolávať rôznym nástrahám, samozrejme, ak je správne spracované. Čo sa týka konštrukcie, tá je veľmi tuhá a pevná. Jej životnosť je skutočne dlhodobá. Najčastejšou obavou z drevených okien je skutočnosť, že ich budete musieť natierať. Aby sme Vás neuvádzali do omylu, áno, s týmto faktom súhlasíme. Avšak, treba si položiť otázku, kedy budete musieť realizovať prvý náter. Môžeme Vás ubezpečiť, že to nebude o rok, ba ani o päť, ale až o desiatky rokov neskôr. V súčasnosti sú mimoriadne moderné aj tzv. drevohliníkové okná, ktoré v sebe spájajú skvelé tepelnoizolačné vlastnosti drevených eurookien a maximálnu odolnosť hliníka voči poveternostným vplyvom.

Nie je drevo ako drevo

Dnes sa na výrobu drevených okien používa zväčša vysoko kvalitné drevo, ktoré nemá žiadne chyby, čiže suky. Každá časť okna je zaoblená, takže farba na rámoch drží dobre a nelúpe sa. Lúpaniu farby predchádzajú aj vysoko kvalitné nátery, ktoré poskytujú oknám dokonalú UV ochranu. Tieto nátery sú elastické a ekologické. Jedinou možnosťou, ako poškodiť dlhoročnú povrchovú úpravu eurookien, je ich mechanické poškodenie.

Na záver ešte dodáme, že drevo je ekologický materiál, ktorý nijako nezaťažuje našu prírodu a je využívaný po celom svete už stovky rokov.

 

Foto: eurookna-kunaj.sk