Home / Ľudia / 15 Zaujímavých faktov o deťoch

15 Zaujímavých faktov o deťoch

Deti sú snáď nevyčerpateľná téma. Stále sa učíme ako prebieha ich prenatálny vývoj, fascinujú nás míľové kroky, ktorými deti napredujú a tešíme sa z ich malých či veľkých úspechov. Vedeli ste napríklad, že srdce dieťatka je vytvorené už 18. deň po počatí? Keď sa tehotná žena naje, živiny si najprv odoberie bábätko a jej zostáva len zvyšok? Alebo vás prekvapí fakt, že slzy sa začínajú tvoriť až od jedného mesiaca – dovtedy dieťa len kričí.

kuchynkaKým prídu na svet

  1. Hovorí sa, že šanca, že sa narodí dievčatko či chlapec je 50 / 50, v skutočnosti sa však priemerne na 100 dievčat narodí 105 chlapcov.
  2. Už 42. deň po počatí sú merateľné mozgové vlny dieťatka.
  3. Osem týždňov po počatí má dieťatko vyvinuté už všetky sústavy v tele.
  4. Hmotnosť dieťaťa od počatia po narodenie sa priemerne zvýši 3 000 miliónov krát!
  5. Viete ako dieťa rozpozná svoju mamu? Podľa hlasu a vône, ktoré si pamätá z prenatálneho vývoja a prvých minút života.

Pokiaľ majú rôčik

  1. Dieťa sa dokáže usmiať, keď má asi 1 mesiac.
  2. Dieťa do štyroch mesiacov nemá vyvinutú chuť na slané, takže aj keď im dochutíte jedlo soľou – dieťa to jednoducho necíti.
  3. Deti sa nerodia s jabĺčkami v kolenách ale iba s chrupavkovitými útvarmi, ktoré sa začínajú meniť na kosť okolo šiesteho mesiaca a ich premena je ukončená v treťom roku.
  4. Deti plačú v intonácii svojho materinského jazyka.
  5. Deti v prvých rokoch života používajú obe ruky rovnako, takže napríklad stavebnica je skladaná pravou aj ľavou rukou bez dôrazu na dominanciu. Štatisticky predstavujú ľaváci 10% populácie. Ak však máte dvojičky, pravdepodobnosť, že budú ľavákmi je až 22%.

Kdielnaeď objavujú s
vet

  1. Deti, s ktorými sa rodičia od narodenia rozprávajú poznajú vo veku dvoch rokov až o 300 slov viac ako rovesníci, s ktorými sa rodičia nerozprávali.
  2. Ak váš drobec začína okupovať hračky a detská kuchynka je zrazu len jeho s dôrazom na „moje“ nie je to prejav sebectva! Dieťa sa posunulo v kognitívnom vývoji a uvedomuje si rozdiel medzi ja a my.
  3. Sledovanie televízie pôsobí na deti ako liek od bolesti – samozrejme, toto sledovanie musí byť niečo výnimočné, dieťa nesmie byť naučené, že televízia ide stále, inak liek nefunguje a je len bežne zapnutý televízor.
  4. Hra je najúčinnejšia forma učenia sa a získavania životných skúseností. Takže ak bude mať váš drobec pracovný stôl pre deti, dávate predpoklad jeho budúcej zručnosti.
  5. Dieťa staré štyri roky sa pýta 437 otázok denne!