Home / Bývanie / Kvalitné matrace a ticho vám zaručia dobrý spánok

Kvalitné matrace a ticho vám zaručia dobrý spánok

shutterstock_107189117

S príchodom počítačov, tabletov a hlavne smartfónov, ktoré používame prakticky neustále, začali odborníci upozorňovať na to, že nie je dobré používať elektronické displeje tesne pred spaním. Najmenej polhodinu pred spaním by ste nemali hľadieť na takýto displej, v opačnom prípade sa to môže prejaviť poruchami spánku a hoci si myslíte, že spíte, ráno sa zobudíte unavený. Ďalším dôležitým faktorom je kvalita vášho matracu. Vedeli ste o tom, že nie je jedno, či máte na posteli dva matrace rozmeru 195 x 85 alebo jeden 195 x 170?

 

Dva matrace sú lepšie ako jeden

Prečo sú dva menšie matrace na manželskej posteli lepšie ako tie veľké? Je to jednoduché, na posteli spia dvaja ľudia, ktorí nie sú úplne identickí. Jeden je ťažší, druhý má alergiu, jeden športuje, druhý má sedavé zamestnanie a to sú dôvody, pre ktoré im nemôže vyhovovať rovnaký typ matracu. Keď máte však posteľ iba pre seba, je lepšie, keď sú pre vás matrace 200 cm na 140 cm prvou voľbou.

 

Kedy vybrať tvrdí a kedy mäkší matrac

Najdôležitejším parametrom pri kúpe matraca je jeho tvrdosť resp. mäkkosť. Podľa čoho by ste si mali vyberať? Nie je to žiadna raketová veda, platí základné pravidlo – ste nižší a ľahší? Kupujte mäkký matrac. Hlavou zachytávate oblaky a do výťahu môžete ísť iba sami? Kúpte si tvrdý matrac. Tvrdosť by ste mali, ale aký typ matracu si vybrať?

 

Aký typ si vybrať

Na výber máte hneď niekoľko typov matracov – pružinové, sendvičové, penové či latexové. Prvým pravidlom, ktoré by ste mali poznať, je, že pružinový matrac nikdy nedávajte na lamelový rošt. A ďalej? Ďalej to závisí od množstva faktorov – máte sedavú prácu, ste športovec, alergik, máte problémy so spánkom, ste po úraze, toto sú všetko faktory, ktoré vám pomôže zvážiť predajca matracu a poradí vám matrac, ktorý bude pre vás ako stvorený. K lepšiemu spánku vám pomôžu aj dobre tesniace okná či izolácia spálne proti hluku. Doprajte si kvalitný spánok, neoplatí sa vám na týchto opatreniach šetriť.