Home / Ostatné / Zaujímavosti / Tradícia na tanieri

Tradícia na tanieri

goose farm, Czech Republic

Niektoré z našich tradičných jedál sa pre nás postupom času stávajú stále viac a viac iba sviatočnými. Je určite jasné, že to je spôsobené našim životným štýlom. Žijeme viac v mestách, nie na dedinách a chov hydiny či dobytka sa pre nás stal skutočne neznámym pojmom. Predaj husí, sliepok či inej hydiny je od miestnych “farmárov” v mestách ojedinelý a naše obchody mnohé z produktov vôbec nemajú v ponuke.

Oplatí sa však cez víkendy pokukať po dedinách vo vašej blízkosti. Mnohokrát tam totiž majú sliepky na predaj na provizórnom trhovisku, kde predávajú miestni ľudia, ktorí sa chovom hydiny zaoberajú pekných pár rokov. Na tomto miestnom trhu cez víkendy, poväčšine v sobotu, nájdete aj morčacie mäso z miestnych zdrojov, zeleninu a samozrejme, že sa nájde aj oblečenie, ktoré sa bežne predáva vo výpredajoch po kultúrnych domoch. Dedinky majú proste svoje čaro a to sa skrýva určite aj v takejto forme predaja výrobkov a tovaru. Možno to aj niektorí poznáte a nákupy takouto formou sú pre vás bežné, tí čo ste sa ešte nezúčastnili žiadneho trhu na najväčšej dedinskej križovatke, by ste mali túto atmosféru zažiť. Väčšinou miestny rozhlas deň vopred takúto akciu oznámi a vy sa môžete nachystať. A verte mi, predáva sa čokoľvek, od živých kohútov, kureniec či sliepok cez krmivo pre ne až po to spomínané oblečenie. Niekedy sa zíde viac ľudí než si myslíte že dedinu obýva a dohadujú sa na cenách a odvoze k nim domov. Potom už len stačí napratať tašky a vymyslieť úžasný spôsob ako si pripraviť niektoré z tradičných, slovenských jedál. Napríklad také lokše s husacinkou či kačkou a kapustou, nech nezabudneme, odkiaľ pochádzame a čo všetko naše staré mamy dokázali vykúzliť pri šporáku.

A verte, že aj také obyčajné halušky sú neporovnateľne lepšie s bryndzou od miestneho farmára než zo supermarketu. Veď nie všetko jedlo je len o mäse.

 

FOTO: © PHB.cz / Dollar Photo Club