Home / Móda / Na čo si dať pozor pri výbere slnečných okuliarov?

Na čo si dať pozor pri výbere slnečných okuliarov?

S príchodom slnečných dní začínate určite riešiť, ktoré slnečné okuliare vybrať. Ale viete naozaj ako nájsť tie správne? Veľa ľudí v tom totiž tápe. Tu nájdete pár tipov, ako vybrať tie správne slnečné okuliare tak, aby vám sedeli po všetkých stránkach.

Keďže je slnečných okuliarov na trhu naozaj neuveriteľne veľa, ľahko sa môže stať, že sa necháte zlákať módnymi trendami a na hlavný účel slnečných okuliarov potom zabudnute. Čo by sa samozrejme stať nemalo. Snažte sa teda vyvarovať nakupovaniu v populárnych obchodoch s oblečením, kde okuliare nedosahujú požadovanú kvalitu. Najlepšie je zvoliť optiku, kde sú síce ceny vyššie, ale môžete si byť istí, že práve tieto okuliare vám zrak ochránia pred nežádostivým UV žiarením. Dnes nájdete aj veľa internetových obchodov s kvalitnými značkami a originálnymi výrobkami za výrazne nižšie ceny, kde si tiež viete vybrať.

Slnečné okuliare

Norma pre slnečné okualire – Značka EEC

 

Vďaka certifikátu EEC môžete ľahko zistiť, či slnečné okuliare spĺňajú predpísané normy. Podľa týchto noriem by okuliare mali pohlcovať jednotlivé UV žiareniu a vám tak zaručiť ochranu vášho zraku.

Pred UVA žiarením chránia všetky okuliare, ale filtre proti UVB žiareniu by sa mali líšiť svojou účinnosťou. Toto by malo byť zrozumiteľne označené – napríklad upozornenie na to, že práve tieto slnečné okuliare sa hodia do horských oblastí (ochranný filter č.4).

Pri výbere slnečných okuliarov sa nenechajte zmiasť farbou skiel – neznamená, že čím tmavšia farba skiel je, tým väčšiu ochranu pred UV žiarením poskytujú. Mnohokrát to býva práve aj naopak. Rozhodujúce sú práve UV filtre, ktoré vám zaručia požadovanú ochranu zraku.

Okuliare si určite musíte vybrať aj podľa toho, čo vám sedí. Vyrába sa množstvo tvarov, farieb a materiálov a nie všetko vám bude sedieť. Ostatne to dokážete posúdiť aj sami, keď sa uvidíte v zrkadle, že zrovna tieto okuliare vášmu tvaru tváre vôbec nesedia. Ak však budete slnečné okuliare vyberať v optike, určite vám radi poradia a vysvetlia vám, ktorý typ okuliarov sa pre vás hodí. A keď už viete, ktorý tvar vám pristane, ľahko si vyberiete aj sami na internete.

Zároveň nesmiete zabudnúť, na akú príležitosť okuliare vyberáte – na šoférovanie alebo na šport sa hodí úplne iný typ okuliarov a iná farba skiel než na dovolenku pri mori. Okuliare určené na šport by mali mať plastové obruby, nie kovové. Žlté sklá sú kontrastnejšie a vidíte cez ne pohodlne aj v hmle… Budú pre vás potom pohodlnejšie.