Home / Šport / Prečo sa oplatí urobiť si posilňovňu doma

Prečo sa oplatí urobiť si posilňovňu doma

shutterstock_109491935Predtým, ako sa rozhodnete urobiť si posilňovňu doma, mali by ste si položiť niekoľko otázok. Prvou by malo byť, či to myslíte s cvičením vážne. Ak nedokážete odpovedať na túto otázku, je pre vás lepšie zatiaľ nekupovať vlastné posilňovacie lavice a skúsiť sa v tejto problematike zorientovať v posilňovni. Ak odpoviete áno, musíte si vopred určiť rozpočet, ktorý ste ochotný investovať do vlastnej posilky. Tu by ste mali začať počítať – ak mesačná permanentka do fitness centra stojí 25 €, ste si istý, že vydržíte cvičiť aspoň 5 rokov, posilka by vás vyšla na 1500 € iba za vstup. Takže pokojne túto sumu môžete investovať do vlastnej „činkárne“.

 

A čo ďalej?

V prvom rade si musíte nájsť vhodné miesto, pretože najprv nakúpiť rôzne univerzálne posilňovacie stroje, činky a iné zariadenie a prísť na to, že to nemáte kde umiestniť, nie je nič príjemné. Záleží na vás, či si vlastnú posilňovňu urobíte v prázdnej miestnosti v byte, ako súčasť vašej izby, v garáži alebo v kočikárni paneláku. Rozlohe vami vybranej plochy by ste mali prispôsobiť vybavenie. Aké by malo byť? Snažte sa zamerať hlavne na univerzálne lavičky, činky a stroje, na ktorých dokážete precvičiť čo najviac partií. Skvelé sú hrazdy s bradlami a polohovateľné lavičky.

 

Aké sú výhody domácej posilňovne

Tou najväčšou výhodou je, že už za pár desiatok eur si môžete zaobstarať veľmi zaujímavé cvičebné pomôcky, stačí ak niekde nájdete posilňovňu, ktorá sa ruší a rozpredáva svoje vybavenie. V takom prípade napríklad objavíte eliptické trenažéry za super ceny. Takže ak budete cvičiť pravidelne a dlhodobo, ušetríte. Ďalšou výhodou je, že sa nebudete musieť s nikým deliť o činky a stroje. Navyše nebudete musieť dochádzať do posilky a budete mať všetko blízko. Predtým ako sa však pre vlastnú posilňovňu rozhodnete, by ste si mali dôkladne zvážiť, či sa vám to oplatí a spísať si všetky svoje pre a proti, predsa len to nie je kúpa proteínu.