Home / Technika / Čo zohľadniť pri výbere kosačky?

Čo zohľadniť pri výbere kosačky?

kosačkaAk sa staráte o záhradu alebo sad, jednou z vašich pravidelných úloh je určite aj údržba trávnika. Tou úplne najzákladnejšou potrebou, ktorú trávnik okrem hnojenia a mulčovania vyžaduje, je jeho pravidelné kosenie. A kvalitný strih dosiahnete jedine s kvalitnou kosačkou.

 

Zháňate novú kosačku a neviete podľa čoho si máte vyberať? Rozhodne cena, značka alebo parametre kosačky? Vybrali sme pre vás pár základných odporúčaní, od ktorých by ste sa pri kúpe novej kosačky mohli odraziť.

 

Benzín alebo elektrika?

Elektrické kosačky majú oproti benzínovým výhodu v nižšej hlučnosti a v tom, že potrebujú minimálnu údržbu. Nemusíte riešiť výmenu oleja, sviečok alebo čistenie filtrov, maximálne tak občasné vyčistenie od zvyškov trávy a výmenu noža. Plusom pre elektrické kosačky je aj ich nižšia cena. V prospech benzínových kosačiek zase hrá fakt, že s nimi pokosíte aj hustejšiu a vyššiu trávu. U elektrických v takýchto prípadoch môže hroziť prepálenie motora. Nezanedbateľnou výhodou benzínových strojov je aj to, že nepotrebujú napájanie. Ťahať kábel za elektrickou kosačkou nie je moc komfortné a keď si pri kosení nedáte pozor, môžete ho nožom preseknúť.

 

S pohonom či bez?

Aj prítomnosť alebo neprítomnosť pojazdu môže byť faktorom, na základe ktorého sa budete pri kúpe kosačky rozhodovať. Elektrické stroje sú v zásade ľahšie o niekoľko kilogramov, naproti tomu benzínové kosačky môžu vážiť aj päťdesiat kilogramov a isto uznáte, že tlačiť takúto váhu do svahu nie je sranda. Preto sú benzínové kosačky vyššej triedy zväčša vybavené pojazdom, v niektorých prípadoch aj viacrýchlostným.

 

Plocha kosenia

Chystáte sa kosiť plochu o rozlohe pár desiatok metrov štvorcových alebo záhradu „od nevidím do nevidím“? Do približne päťsto metrov štvorcových by vám mala stačiť ľahká elektrická kosačka, pre raz tak veľké plochy si vyberajte buď elektrické kosačky s výkonom zhruba 1200W alebo benzínové s výkonom 4 – 5 koní. Pri väčších plochách sa už pravdepodobne nezaobídete bez profesionálnych benzínových kosačiek s pohonom kolies.