Home / Ostatné / Zaujímavosti / Živnostníci môžu ušetriť

Živnostníci môžu ušetriť

Podnikanie prináša starosti, ale aj radosti. Keď chcete byť úspešní, vyžaduje si to ambicióznosť, trpezlivosť, elán, chuť skúšať nové veci. Ak ste SZČO, môže i nemusí byť pre vás novinkou, že vďaka využívaniu stravných lístkov môžete znížiť svoj daňový základ na každý odpracovaný deň až o 4,20 eur. Ako je to možné?

Happy Couple In A Coffee Shop Using Digital Tablet

Nakupujte stravné lístky

Ak ste SZČO, nákup jedálnych kupónov Chèque Déjeuner vám prináša množstvo finančných a daňových výhod. Keďže stravné lístky nezaraďujeme do kategórie platobných prostriedkov, sú oslobodené od dane z pridanej hodnoty. Stravné lístky do hodnoty 4,20 eur sú dokonca oslobodené od dane z príjmov zo závislej činnosti. Do tejto kategórie sú zaradené napríklad príjmy, ktoré vyplývajú z pracovnoprávnych vzťahov, príjmy za prácu žiakov a študentov v rámci vykonávania odbornej praxe, príjmy spoločníkov zo spoločnosti s ručením obmedzeným, platy predstavenstiev a dozorných rád. Keďže si môžete znížiť denne daňový základ až o sumu 4,20 eur, najlepšie je objednať si stravné kupóny na každý pracovný deň v tejto maximálnej hodnote, pretože si vďaka tomu môžete dať do nákladov až 1 050 eur (4,20 x 250 pracovných dní). Svoje kupóny môžete mať krásne poruke v praktických šekových knižkách, ktoré navyše obsahujú zaujímavé ponuky a zľavy.

 

Benefity gastrolístkov

Pokiaľ za svoje jedlo platíte v reštaurácii gastrolístkom, bez ohľadu na to, koľko jedlo stálo, si môžete sumu stravného lístka dať do nákladov. Každý pracovný deň maximálne hodnotu 4,20 eur. Tento „luxus“ by ste nezažili, pokiaľ platíte v hotovosti, pretože by ste si do nákladov (zdokladované spolu s pokladničným bločkom) vložili len sumu, ktorú ste reálne v hotovosti vydali. S jedálnymi kupónmi Chèque Déjeuner vás čaká aj menej náročná administratíva. Pri ich nákupe si ich zaevidujete len jediným dokladom a, pochopiteľne, ešte evidujete aj ich výdaj. Keď platíte v hotovosti, odkladáte si každý jeden blok a musíte si to prácne zúčtovať, čo vás okráda o čas, ktorý by ste normálne využili na ďalšie povinnosti alebo na voľný čas. A čo ak pokladničný doklad stratíte? Jednoducho si daný obed nebudete môcť dať do nákladov. Platba stravnými lístkami je oveľa, oveľa praktickejšia. S jedálnymi kupónmi Chèque Déjeuner sa navyše môžete zapojiť do fantastickej súťaže o 180 eur v gastrolístkoch. Aby ste boli právoplatne zaradení do súťaže, je potrebné zakúpiť si aspoň 20 stravných lístkov. Každé tri mesiace sú vyžrebovaní dvaja šťastní výhercovia, ktorí za sumu 180 eur môžu obedovať dva mesiace úplne zadarmo. Ako živnostník, čo si objednáva stravné lístky na celý rok, sa teda v súťaži automaticky ocitáte až štyrikrát v roku.