Home / Zdravie / Čo ste nevedeli o prírodnej kozmetike

Čo ste nevedeli o prírodnej kozmetike

Bio kozmetikaAktuálne je veľkým trendom prechádzať z chemickej na prírodnú kozmetiku. O dôvodoch už väčšinou viete, je predsa jasné, že takáto kozmetika telo nezaťažuje a navyše je ekologická a poväčšine aj vyrobená s ohľadom na prírodu a zvieratá. Čo vás však môže prekvapiť je prvý dojem, pretože kozmetika bez obsahu umelých zložiek reaguje trocha inak a tiež sa inak používa.

V prvom rade si všimnete samozrejme jej cenu, ale o tom tento článok byť nemá. Je celkom pochopiteľné, že certifikovaná prírodná kozmetika vyrábaná často ručne a bez použitia lacných chemikálií, ktoré výrobu urýchľujú a niekoľkonásobne zvyšujú produkciu, nebude práve lacná. Avšak čo by vás mohlo prekvapiť viac, je prvé použitie.

Nech vás teda neodradí fakt, že prírodná kozmetika nepení v takom rozsahu, ako ste boli zvyknutí u chemickej. Skrátka tam nie sú pridané žiadne zložky, ktoré vytvárajú známy bohatý objem peny. Takisto neobsahuje, alebo veľmi málokedy obsahuje syntetickú parfemáciu. To ale neznamená, že nevonia, naopak. Môže voňať veľmi príjemne, ale to je dosiahnuté prírodnými zložkami, akými je napríklad kokosový olej, kakaové maslo, rôzne bylinky a podobne. Vôňa je však v čomsi predsa iná. Je slabučká a úplne prirodzená, nevtieravá. Buďte radi, to je jeden z dôkazov, že do svojho tela nepcháte nič umelé, ale ide o 100% prírodnú kozmetiku.

g1-9b34e375ba65ae5ba1210312604e7ece

Čo sa týka použitia, okrem menej výrazného penenia, napríklad v prípade tuhých šampónov na vlasy, sa môžete potýkať s problémami súvisiacimi s konzistenciou, na ktorú ste neboli zvyknutí. V prípade spomínaného tuhého šampónu môžete mať napríklad dojem, že sa lepí, zle zmýva z vlasov, že sú vlasy po ňom ako drôty. Nebojte sa. Obvykle je to prirodzená vlastnosť prírodného tuhého šampónu a pri používaní sa odporúča mať poruke aj vodu s odšťaveným citrónom, ktorou si vlasy zmyjete. Rozčesávanie potom ide ľahšie. A netrvá to donekonečna, ak dáte prírodnej kozmetike šancu, postupne vás zbaví pozostatkov predtým používanej chemickej kozmetiky. Všetko je to totiž pre vaše telo i vlasy mimoriadne nové, dostávať zrazu len prírodné ingrediencie. Chce to teda zvyk.

V prípade rôznych čistých kozmetických olejov, ako je arganový, kokosový, či bambuckého masla, rátajte s tým, že sa používajú na vlhkú pokožku, nie na suchú. Ľahšie sa vstrebú do pleti či už tváre alebo tela, a odovzdajú mu svoje účinné látky. V prípade použitia bambuckého masla ste možno boli prekvapení jeho tuhou konzistenciou. Ide naozaj o prírodné maslo z Afriky, to sa však vo vašich dlaniach v styku s pokožkou rýchlo roztopí a potom ho môžete vmasírovať do kože. Aj v tomto prípade platí, že by mala byť mierne vlhká, po umytí, aby čiastočky vody a masla spolu tvorili jemnú a pleti prirodzenú emulziu.

Bio kozmetika bude pre vaše telo prekvapením, avšak keď si už na jej použitie zvyknete, bohato sa vám odmení svojimi dlhotrvajúcimi účinkami.