Home / Ostatné / Zaujímavosti / Nenechajte sa prekvapiť na poslednú chvíľu a včas myslite na zimné pneumatiky pre vaše vozidlo

Nenechajte sa prekvapiť na poslednú chvíľu a včas myslite na zimné pneumatiky pre vaše vozidlo

Tento rok nás vpád zimného počasia prekvapil už nečakane skoro, začiatkom októbra. Vodiči najmä na severnom Slovensku sa preto už takto včasne prebudili do zasneženého rána, a väčšina z nich absolútne nepripravených. Nikto totiž nepredpokladal, že teploty sa tak znížia už začiatkom jesene. Prezuť preto pneumatiky už teraz alebo počkať až na skutočnú zimu?

zimne-pneumatikyČím sa líšia zimné pneumatiky od tých letných?

Zimné pneumatiky sa od tých letných odlišujú hneď vo viacerých smeroch. Nielenže bola na ich výrobu použitá iná zmes, ktorá pri nízkych teplotách tak netuhne a nestráca priľnavosť na cestnú vozovku, ale odlišný je aj tvar ich dezénu. Zatiaľ čo u zimných gúm je zárez dezénu priečny, u letných skôr pozdĺžny. Práve priečny dezén si dokáže ľahšie poradiť so snehom, čo vidíme najmä na fakte, že letné pneumatiky sa na ňom šmýkajú, zimné len keď je skutočne zľadovatený.  Preto sa neoplatí na prezutie gúm čakať až do poslednej chvíle. Nielenže tým riskujete podobné náhodné rána, ako to na začiatku októbra, no zároveň sa pred skutočným začiatkom zimy vôbec nemusíte dostať do servisu. Žiaľ, väčšina vodičov si prezutie gúm odkladá až na posledný možný okamih.

Aby ste sa vyhli problémom a zaručili si bezpečnosť na ceste, čiastočne sa riaďte pravidlom „7°C“. To hovorí, že ak dlhodobé priemerné teploty neprekračujú hodnotu 7°C, treba obuť zimné pneumatiky. Ideálne je pozrieť si dlhodobú predpoveď a zariadiť sa podľa nej. Vodiči na severnom Slovensku by napríklad už ďalej nemali čakať a gumy prezuť čo najskôr, ak tak ešte doteraz neurobili.

Pohon 4×4 nie je výhovorka na neprezutie gúm

Mnoho vodičov, ktorí vlastnia autá s pohonom 4×4, prezutie gúm zanedbáva. Myslia si totiž, že dvojnásobný pohon v porovnaní s bežnými vozidlami nahradí v začiatkoch zimného počasia zimné pneumatiky. To je však len jeden veľký mýtus. Síce sa s pohonom 4×4 možno aj na letných gumách pohnete na zasneženej ceste bez problémov, na priľnavosť o vozovku a správanie sa napríklad v zákrutách tento pohon nemá absolútne žiaden vplyv. Preto neverte mýtom a aj napriek pohonu 4×4 zimné pneumatiky prezúvajte rovnako skoro, ako keby ste vlastnili bežné auto.