Home / Móda / Farebné diamanty a šperky z nich: Kde sa vzali?

Farebné diamanty a šperky z nich: Kde sa vzali?

Čo si Vy vybavíte pri slove diamant? Väčšine z nás asi napadne vzácny, nádherný a bezfarebný kameň, ktorý ak by zdobil naše zlaté svadobné obrúčky, nepohneváme sa. Vedeli ste však, že diamant môže byť aj farebný? A dokonca sú tieto drahokamy omnoho cennejšie ako tie „obyčajné“ bez farby.

shutterstock_360415304

Šperk s diamantom vo farbách dúhy

Farebné diamanty sa štruktúrou nelíšia od diamantov čírych, ich zafarbenie majú totiž na svedomí rôzne chemické nečistoty, prípadne štrukturálne defekty daného kameňa. Čo ich odlišuje, je ich výsledná cena, ktorá závisí od farebného odtieňa a jeho farebnej nasýtenosti. Kým isté farby sú aj na diamantoch vcelku bežné a cenia sa len v prípade, ak dosahujú vysoký lesk, za všetky spomeňme žltý diamant, ďalšie farebné odtiene diamantov sú natoľko jedinečné, že mať unikátne briliantové náušnice v danom odtieni je veľká prestíž. A veľmi nákladná záležitosť. Obzvlášť cenené a žiadané sú napríklad diamanty červené.

Široká farebná škála diamantov

Farebné diamanty nájdeme v skutočne pestrej škále rôznych odtieňov. Dokopy ich je 27. Ide o odtiene modrej, bielej, oranžovej, žltej, červenej, ružovej, fialovej, zelenej, hnedej a čiernej farby. Všetky farebné diamanty sú rozdelené do troch základných skupín v závislosti od toho, čo spôsobuje ich zafarbenie.

  1. skupinu tvoria diamanty, ktoré svoje zafarbenie získali z dusíkatých nečistôt, pričom zhluky atómov do väčších párnych skupín majú za následok vytvorenie žltých a hnedých diamantov.

Do 2. skupinky spadajú diamanty, ktorých zafarbenie nepochádza z dusíkatých nečistôt, ale ho získali inak. A to buď ružové, červené alebo tmavo hnedé diamanty deformáciami kryštálovej štruktúry, prípadne to zapríčinil bór prítomný v drahom kameni, ktorý „môže“ za  všetky odtiene modrej.

A poslednú, 3. skupinu tvoria diamanty, ktoré zafarbilo nevieme presne čo. Ani vedci to ešte nezistili, predstavte si. Ide napríklad o zelené diamanty, ktorých farba je podmienená ožiarením, no takéto prírodné diamanty sú skutočne veľmi ojedinelé. Asi teda nikoho neprekvapí, že o to sú náušnice či prstene s takýmto kameňom vzácnejšie a drahšie.

Ach jaj, veru taká predstava, mať nádherné luxusné šperky s diamantom, ideálne farebným, vôbec, ale vôbec nie je zlá. Práve naopak. Takže, dámy, chcelo by to asi nejaký krásny šperk, súhlasíte?