Home / Vyberáme / Vianočné pôžičky – nesadnite bankám na med

Vianočné pôžičky – nesadnite bankám na med

Vianoce sú najkrajším obdobím roka. Nielen pre ľudí, ale aj pre banky a nebankovky. V tomto čase sa tomuto odvetviu náramne darí, čo dokazuje aj zvýšený záujem o spotrebné úvery. Tých je v období Vianoc schválených o 20 % viac, ako počas zvyšku roka. Spoločnosti to skúšajú na ľudí rôzne a vy nemusíte byť jedným z ľudí, ktorý im skočia na med, pokiaľ si dáte pozor na nasledujúce tipy.

Pôžička ako pôžička

Vianočná pôžička je predovšetkým pôžička. Banky a nebankovky to na ľudí skúšajú pomocou špeciálnych akcií – nulové poplatky, nižšie úrokové sadzby a špecialitou sú všemožné darčeky od výmyslu sveta. Ide tu však o princíp – bez ohľadu na to, ako dobre daná ponuka vyzerá, vždy si musíte všímať tie isté veci. Sem zaraďujeme:

Ročná percentuálna miera nákladov – alfa a omega každého úveru. Predstavuje celkovú sumu nákladov, ktorú za úver zaplatíte. Zároveň je to najdôležitejší detail, ktorý si pri výbere pôžičky musíte všímať.

Úroky – náklady, ktoré zaplatíte banke za pôžičku, uvádzané sú v peňažnej sume.

Úroková sadzba – úroky vyjadrené v %, v zmluve sa uvádzajú ročne ako p.a. (per annum)

Poplatky – ďalšie náklady, ktoré zaplatíte banke. Najčastejšie ide o poplatok za vedenie úverového účtu, poplatok za vybavenie, poplatok za mimoriadne splátky alebo poplatok za predčasné splatenie úveru.

Výška splátky – čím kratšia doba splácania pôžičky, tým viac mesačne zaplatíte. Naopak, čím dlhšia doba splácania, tým menej mesačne platíte. Treba však podotknúť, že pri dlhšej dobe splácania zaplatíte za celkovú sumu pôžičky viac ako pri kratšej dobe splácania.

Doba splácania – ako bolo spomenuté vo výške splátky, krátka doba splácania vedie k celkovo menšej sume, ktorú musíte zaplatiť. Platí to aj opačne, kedy dlhšia doba splácania vedie k celkovo väčšej sume, ktorú musíte banke zaplatiť.

Poistenie – pri pôžičke je dobrovoľné, pri hypotéke zase povinné. Účelom poistenia je kryť pôžičku v prípade neschopnosti splácania.

Jednoduché tipy pri vianočných pôžičkách

Ak patríte k tej skupine ľudí, ktorá si na Vianoce pôžičku berie z rôznych dôvodov, riaďte sa pri výbere týmito jednoduchými a praktickými tipmi.

Porovnajte si jednotlivé ponuky

Každá banka a nebankovka má svoju vlastnú ponuku, s ktorou sa snaží nalákať ľudí. Nedávajte na prvý dojem a pre istotu si jednotlivé ponuky porovnajte.

Neponáhľajte sa a nerobte paniku

Vianočné nakupovanie sa väčšinou vykonáva na poslednú chvíľu a ľudia sú potom v strese. Opýtajte sa samých seba, či vám ten darček stojí za to, aby ste sa preňho zadlžili a zobrali si kvôli nemu vianočnú pôžičku.

Nikto vám zadarmo nič nedá

Na Vianoce spoločnosti rozdávajú k pôžičke rôzne bizarné darčeky. Nemyslite si však, že to je len tak. Banka alebo nebankovka si sumu darčeka vykompenzuje inak.

RPMN je to hlavné, čo potrebujete vedieť 

RPMN je celková suma poplatkov, ktorú za pôžičku zaplatíte. Pri porovnaní si všímajte predovšetkým toto číslo. Čím nižšie, tým výhodnejšie.