Home / Bývanie / Interiérové dvere: Kým ich kúpite, dotknite sa ich

Interiérové dvere: Kým ich kúpite, dotknite sa ich

Dvere sú najčastejšie používaným prvkom interiéru, preto ich kvalita by mala byť pre nás rovnako dôležitá ako ich vzhľad pre celkovú atmosféru priestoru, pre ktorý sú určené.

Jedine osobne

Svoje budúce dvere by ste si mali pozrieť nielen v katalógu, ale aj naživo. Návšteva dodávateľskej firmy sa vám rozhodne oplatí: Overíte si kvalitu povrchovej úpravy dverí a získate potrebné informácie o tom, čo všetko zahŕňa celková cena. Zároveň sa môžete poradiť ohľadom materiálu, druhu kovania, zámky, prahu, zárubne a tiež preveriť  súlad s podlahou, dizajnom interiéru či ďalšími dverami v príslušnom priestore.

Obráťte sa na odborníkov

Krídlo interiérových dverí tvorí so zárubňou jeden celok a platiť by to malo byť aj potom, čo si ich necháte namontovať. Nekvalitná montáž totiž môže spôsobiť, že dvere nebudú centrované, budú ovísať alebo dokonca ničiť podlahu. Pri serióznom dodávateľovi sa však môžete spoľahnúť na kvalitné zameranie otvoru, poradenstvo, materiály, montáž a, samozrejme, na správnu voľbu kovania a počtu pántov vo vzťahu k hmotnosti krídla. V takom prípade by nemalo hroziť, že vaše interiérové dvere bude so zárubňou spájať iba nevzhľadná škára.

Zárubne

Dvere so zárubňou už dávno nemusia vyzerať ako nekompatibilná dvojica, ktorej charakteristickým znakom je neestetické kovové lemovanie dverného otvoru. Skrášlenie domova novými interiérovými dverami so zárubňou v rovnakej povrchovej úprave dokonca vôbec nemusí znamenať významný stavebný zásah. Výrobcovia ponúkajú obložkové zárubne, ktorými sa tie pôvodné iba prekryjú. Ak však patríte medzi fanúšikov maskovania technických prvkov v interiéri, určite vás poteší možnosť vybrať si bezobložkovú zárubňu. Vďaka nej vaše nové dvere splynú s okolím a prezradia ich len úzka štrbina a kľučka. Nech už sa rozhodnete pre akékoľvek riešenie, zárubňa musí spoľahlivo udržať krídlo, umožniť zamykanie dverí, ich presné dosadnutie a spĺňať aj ďalšie nároky, ktoré na svoje dvere budete mať.