Home / Bývanie / Kritéria výberu garážovej brány

Kritéria výberu garážovej brány

Garážová brána nie je iba estetický doplnok vášho domova. Podmienky vhodnej brány sa týkajú nielen vzhľadu, ale aj bezpečnosti, nákladov na starostlivosť alebo údržbu.

Bezpečnosť

Garážová brána by mala v prvom rade spĺňať predovšetkým kritérium bezpečnosti, akými je stabilná konštrukcia s výstuhami a precízne vedenie koľajníc znemožňujúce vykoľajenie brány, ktorá sa pri plnom otvorení musí v priehlbine zastaviť.

Okrem toho sú dôležité aj flexibilné plastové lišty a čiapočky, ktoré chránia pred privretím prstov, elastická ochrana proti privretiu nohy, blokovanie proti vlámaniu alebo zabezpečeniu proti nadvihnutiu. Taktiež netreba podceňovať ochranu proti pretrhnutiu vyvažovacej pružiny, v opačnom prípade by dvere mohli spadnúť a poškodiť sa, či v horšom prípade spôsobiť úraz.

Kvalita materiálu

Výber materiálu je obmedzený na vhodnosť pre konkrétne riešenie, brány sú totižto zvyčajne zhotovované na mieru. Na výber máte drevené brány vystužené oceľovými profilmi, drevené lamelové alebo garážové brány z masívu. Pokiaľ hľadáte pevnejšiu alternatívu, zvoľte si zliatiny hliníka, oceľové valcované profily, či iné kombinácie kovov. Vhodnou voľbou môžu byť aj plastové brány vystužené oceľovými profilmi v kombinácii s inými materiálmi.

Dizajn

Brána sa z hľadiska dizajnu vyberá tak, aby pasovala ku celkovému vzhľadu domu, závisí to teda najmä od farby domu, či fasády. Farba brány by mala hlavne pasovať s farbou dverí a okien. Najviac obľúbenými sú brány v základnej bielej farbe, ktoré sú taktiež cenovo najvýhodnejšie. Zaujímavou voľbou je brána z dreva, poprípade povrch imitujúci drevo, ktoré majú výhodou v stálosti farby a ľahkej údržbe.

Náklady na prevádzku

Izolovaná brána je vhodná do domu, ktorá má spoločnú stenu s rodinným domom alebo je vykurovaná. Hlavne, ak tvorí časť nízkoenergetického domu. Izolácie panelov sú zvyčajne tvorené z polyuteránu s hrúbkou v rozmedzí 20-42 mm. Umiestňujú sa medzi plechmi panelu, obvod brány zase izoluje gumenné tesnenie. Všeobecne platí, že čím hrubšia je izolačná vrstva, tým kvalitnejšie je zateplenie. Tak, ako všade, čím viac investujete, tým viac získate.