Home / Bývanie / Ako si vybrať dodávateľa bazéna?

Ako si vybrať dodávateľa bazéna?

Snívanie o vlastnom bazéne býva idylické a zvyčajne nezahŕňa obrazy trhlín v železobetónovej vani, ani komplikácie pri inštalácii technológie alebo atrakcií. Ako však mať istotu, že práve vďaka vášmu dodávateľovi sa nepríjemným skúsenostiam vyhnete? Pozrite sa na jeho úspešne zrealizované stavby. Ak sú medzi nimi aj plavecké bazény, je takmer isté, že si vyberáte kvalitu.

Prísne kritériá

Stavba plaveckých bazénov sa riadi striktnými normami. Predovšetkým v prípade, ak ide o bazén pre národné majstrovstvá v rôznych vodných disciplínach alebo dokonca o bazén, kde majú byť uznávané olympijské rekordy. Kritériá Medzinárodnej plaveckej federácie presne určujú základné rozmery plaveckých bazénov a ich vybavenie, pričom rozmerové tolerancie sú minimálne. Dodržať treba aj šírku jednotlivých dráh a ich počet, rozmery a farbu vodiacich pruhov či intenzitu osvetlenia nad štartovacími blokmi a obrátkovou stenou a mnohé ďalšie detaily. Stavba plaveckého bazéna podľa týchto predpisov musí smerovať napríklad aj k tomu, aby nebol viditeľný pohyb vody, takže aj vtekanie a odtekanie nevyhnutné z hygienických dôvodov je povolené za podmienky, že nevyvoláva pozorovateľné prúdenie alebo vírenie. Ak váš staviteľ má vo svojom portfóliu plavecké bazény postavené podľa týchto kritérií, môžete mu projekt svojho bazéna zveriť s pokojom v duši.

Hygiena

Stavba plaveckého bazéna zohľadňuje nielen požiadavky športových súťaží, ale aj predpisy hygienickej prevádzky stanovené úradom verejného zdravotníctva. Bazénová inštalácia musí rátať s takými zariadeniami, ktoré trvalo zabezpečia hygienicky nezávadnú vodu, a to aj v čase maximálneho zaťaženia bazéna. Dodávateľ preto navrhuje technológiu tak, aby úprava vody vyhovovala príslušným normám. Napríklad požiadavke na vyčistenie celého objemu vody v plaveckom bazéne za určitý čas prispôsobí veľkosť a výkon filtrov. Zohľadniť musí aj nevyhnutné udržiavanie teploty vody, hodnoty pH, dezinfekciu a flokuláciu. Aspektov, ktoré treba brať do úvahy, je ešte oveľa viac. Preto sa niet čo čudovať, že na stavbu plaveckého bazéna si na Slovensku trúfa len málo firiem. Za všetky spomeňme bratislavský Bazénservis, ktorý predstavuje kvalitatívnu špičku vo svojom segmente už viac ako 25 rokov.