Home / Zdravie / Liečba atopického ekzému

Liečba atopického ekzému

Atopický ekzém je zápalové kožné ochorenie, ktoré môže človeka sprevádzať po celý život. Aj keď vekom môžu príznaky samovoľne ustupovať, medicína nedokáže pacienta ekzému zbaviť úplne. Pri trpezlivom dodržiavaní správnej starostlivosti a liečebných opatrení, je však možné dostať priebeh ekzému pod kontrolu.  Čo je pri liečbe kľúčové.

Diagnózu atopická dermatitída môže vždy stanoviť len lekár špecialista – dermatológ.  Výber liečby závisí od viacerých faktorov, ako je štádium ochorenia, vek pacienta, postihnutá lokalita pokožky, ale aj prítomnosť ďalších komplikácií, ktorými môžu byť infekcie či ďalšie alergické ochorenia.

Základom dermatologickej liečby pri výskyte akútnych prejavov sú kortikosteroidy, ktoré majú protizápalový a protisvrbivý účinok.  Tie sa dopĺňajú pastami bez obsahu kortikosteroidov, keďže nie je vhodné ich dlhodobé používanie. A súčasne sa tiež aplikujú špeciálne zvláčňujúce krémy – emolienciá. Tieto premasťujúce krémy dodávajú pokožke tukové látky a vytvoria na nej tenký film, ktorý jej pomáha zadržiava vodu. Takto je pokožka chránená pred vysychaním. Emolienciá sa používajú nielen pri akútnej liečbe. Pre svoje vlastnosti sú základom udržiavacej terapie.

Pri rozvinutých prejavoch atopickej dermatitídy, kde do hry vstupujú aj infekcie, sa predpisujú aj špeciálne antibiotické masti alebo prípravky, ktoré ovplyvňujú imunitné reakcie v koži, tzv. imunomodulanciá.

Pri liečbe atopického ekzému sa v niektorých prípadoch podávajú antibiotiká aj vnútorne – vo forme tabliet. A to najmä, ak lokálna liečba masťami nebola účinná alebo sa k príznakom pripojí aj zväčšenie lymfatických uzlín. V niektorých prípadoch pomáha aj doplnková liečba antihistaminikami. Tie sa predpisujú pri zistených alergiách a precitlivenosti na základné druhy potravín, alebo na ďalšie alergie spôsobené roztočmi, peľom, plesňami alebo zvieracími alergénmi.

Okrem lekársky stanovenej liečby atopického ekzému, by mal pacient venovať pozornosť aj doplnkovej starostlivosti o svoju pokožku, ktorá má pri liečení nezanedbateľný účinok . Kozmetické prípravky na atopickú pokožku sú vhodné aj pri užívaní kortikosteroidov, antihistaminík a imunomodulačných látok. Prispievajú k celkovému posilneniu porušenej kožnej bariéry a upokojujú celkový podráždený stav pokožky. Tieto prípravky sú mimoriadne citlivé a hypoalergénne, nesmú obsahovať žiadne dráždivé látky, vrátane parabénov, mydla alebo parfumov ako obsahuje bežná kozmetika. Ak trpíte atopickou dermatitídou, správna starostlivoť o pleť  so správnou kozmetikou, by mali byť vašou prioritou.

Viac sa dozviete na www.bioderma-sk.com.