Home / Ostatné / Ako sa chrániť pred ransomwarom, aby ste neprišli o životne dôležité firemné dáta

Ako sa chrániť pred ransomwarom, aby ste neprišli o životne dôležité firemné dáta

Zapnete si počítač, aby ste dokončili svoju prácu zo včera. Lenže namiesto toho, aby ste ju mohli dokončiť, vás zastihne nemilá správa – ak nezaplatíte, tak k vašim dátam stratíte prístup. Navždy. Aj takýmto nekalým spôsobom sa kyber zločinci snažia od ľudí a firiem získať nemalé peniaze.

Ak sa vám už niečo podobné stalo, tak viete, že je reč o ransomware, jednom z posledných vynálezov hackerov,  ktorým sa snažia obohatiť na váš úkor.

Na rozdiel od iných vírusov, tento je pomerne nový a objavil sa okolo roku 2013. Vtedy zasiahol ľudí po celom svete absolútne nepripravených a ani len netušili, čo sa deje.

V prípade vášho osobného laptopu by ste prišli „len“ o fotky, prípadne videá a nejaké dokumenty. Ak by ransomware zasiahol firemný počítač, mali by ste problém. Oveľa väčší problém. Firmy sa bez dokumentov a súborov nezaobídu, pretože v nich majú uloženú prakticky celú svoju pracovnú, ekonomickú, finančnú alebo účtovnú agendu.

Ak si firmy nedajú pozor, tak im hrozí, že prídu o svoje dokumenty, zmluvy, účtovnú agendu jednoduchého aj podvojného účtovníctva, cenníky, faktúry, evidenciu ponúk či záznamy o klientoch. Najhoršie na tom je, že ani po zaplatení výkupného nemusí dešifrovací kľúč plne fungovať a odomknúť všetky vaše dôležité dáta.

Ak vám čo i len vypadne internet na niekoľko minút, viete, aký problém to predstavuje. No ak stratíte prístup ku všetkým záznamom, na ktorých stojí chod vašej firmy, pretože ich hacker zašifroval, problém naberie astronomické rozmery. Našťastie sa tomuto problému dá ľahko vyhnúť vďaka jednoduchým riešeniam.

Ako sa chrániť pred stratou dát?

Najjednoduchším riešením je pravidelná záloha dát. Môžete ju robiť dvomi spôsobmi. Buď klasicky na USB kľúč, prípadne externý disk. Druhou možnosťou je záloha cez cloud riešenie, na ktoré vám postačí napríklad Google Drive, kde si môžete zdarma uložiť až 15 GB dát. Prípadne Dropbox, na ktorom si môžete zdarma uložiť 2 GB dát.

Okrem záloh je taktiež dôležité vedieť, ako predchádzať možným útokom zo strany hackerov. Informovanosť o týchto problémoch a ich predchádzanie zohráva takisto svoju kľúčovú rolu.

Jednoduchým riešením je školenie kolegov v práci o tom, čo je to ransomware a akými spôsobmi môže napadnúť firemné dáta. Napríklad, je dôležité neklikať na neznáme odkazy, ktoré prichádzajú emailom a nezdieľanie celých diskov so súbormi.

Ak by s vami niekto zdieľal iba priečinok napadnutý ransomwarom, tak ransomware by ostal len v danom priečinku. No ak by dotyčný s vami zdieľal svoj disk, ktorý by bol napadnutý ransomwarom, mali by ste veľký problém. V tomto prípade by už mohol napadnúť aj váš počítač a infikovať ďalšie dôležité súbory.

Ak by ste chceli mať naozaj dôkladnú ochranu svojich účtovných a ekonomických dát a súborov, najlepším riešením je mať účtovný softvér, ktorý má dáta uložené na SQL serveri, pretože ten má lepšie formy ochrany a šifrovania dát pred možnými hrozbami vrátane ransomwaru.

Článok pre vás pripravili špecialisti na účtovníctvo z money.sk